Sałatka z wakame

Sałatka z wakame to dość lekki i ciekawy sposób na przystawkę, ale nie zawsze musi byś podawana w towarzystwie sushi. Przy okazji pierogów z gęsiną w stylu japońskim postanowiłam pójść z eksperymentami dalej i spolszczyć sałatkę z wodorostów.

Oryginalnie sałatka z wakame zawiera sezam i wodorosty. Zamieniłam sezam na gorczycę, dodałam ogórka zielonego, sałatkę ułożyłam na mini podpłomykach i całość posypałam posiekaną ostrą papryczkę. Jak wyszło? Zaskakująco dobrze :).

sałatka z wakame

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Podpłomyki:
  • 150 g mąki
  • 75 g ciepłej wody
  • szczypta soli
Sałatka:
  • Składniki:
  • 0,5 szklanki glonów wakame suszonych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • pół zielonego ogórka
  • łyżka ziaren gorczycy
  • 2 suszone papryczki chilli

Przygotowanie
Podpłomyki:
  1. Przesiej do miski mąkę z solą i dodaj ciepłej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko.
  3. Szklanką wytnij kółka.
  4. Kładź kółka ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową i piecz je po 2-3 minuty z każdej strony.
Sałatka:
  1. Wodorosty namocz w 2 szklankach wody – odstaw je na 15 minut.
  2. Gdy się rozwiną odsącz je na sicie.
  3. W międzyczasie połącz wszystkie składniki sosu.
  4. Posiekaj ogórka najcieniej jak się da.
  5. Przełóż odsączone wodorosty i zalej je sosem.
  6. Rozłóż podpłomyki, nakładaj na nie wodorosty i plastry ogórka, całość posyp gorczyca i posiekaną papryczką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>