Sałatka z wakame to dość lekki i ciekawy sposób na przystawkę, ale nie zawsze musi byś podawana w towarzystwie sushi. Przy okazji pierogów z gęsiną w stylu japońskim postanowiłam pójść z eksperymentami dalej i spolszczyć sałatkę z wodorostów.
Oryginalnie sałatka z wakame zawiera sezam i wodorosty. Zamieniłam sezam na gorczycę, dodałam ogórka zielonego, sałatkę ułożyłam na mini podpłomykach i całość posypałam posiekaną ostrą papryczkę. Jak wyszło? Zaskakująco dobrze :).
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Podpłomyki:
- 150 g mąki
- 75 g ciepłej wody
- szczypta soli
Sałatka:
- Składniki:
- 0,5 szklanki glonów wakame suszonych
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- pół zielonego ogórka
- łyżka ziaren gorczycy
- 2 suszone papryczki chilli
Przygotowanie
Podpłomyki:
- Przesiej do miski mąkę z solą i dodaj ciepłej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Rozwałkuj ciasto bardzo cienko.
- Szklanką wytnij kółka.
- Kładź kółka ciasta na rozgrzaną patelnię teflonową i piecz je po 2-3 minuty z każdej strony.
Sałatka:
- Wodorosty namocz w 2 szklankach wody – odstaw je na 15 minut.
- Gdy się rozwiną odsącz je na sicie.
- W międzyczasie połącz wszystkie składniki sosu.
- Posiekaj ogórka najcieniej jak się da.
- Przełóż odsączone wodorosty i zalej je sosem.
- Rozłóż podpłomyki, nakładaj na nie wodorosty i plastry ogórka, całość posyp gorczyca i posiekaną papryczką.