Szybka i lekka przekąska lub całkiem niezła kolacja. Sałatka z ośmiornicą, pieczonymi ziemniaczkami i sosem mojo verde. Sos szykuje się chwilę, a w lodówce wytrzyma kilka ładnych dni, natomiast ośmiornica to kwestia wyboru. Albo kupujecie jedna wielka i gotujecie ja 40 minut, albo wybieracie gotową z puszki, słoika czy innego opakowania. Małe ośmiorniczki, czyli octopus baby też jak najbardziej pasują.
Taka już zaleta sałatek, że wystarczy coś zielonego, sos i rozmaite dodatki, na które akurat macie chęć i całość gotowa. Smacznego.
Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut
- ośmiornica
- liść laurowy
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- 2 ziemniaki
sos:
- główka młodego czosnku
- duży pęczek natki kolendry
- zielona papryka
- łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
- szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
- ⅓ szklanki octu winnego
- sól do smaku
Przygotowanie
- Składniki sosu umieść w blenderze i miksuj około 3 minut.
- Ośmiornicę (zamrożoną lub i nie) umieść w garnku, dodaj liście laurowe, szczelnie przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, umieść je w misce, dodaj łyżkę oliwy i całość dobrze wymieszaj.
- Rozłóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i zapiekaj przez 15 minut w 180°C.
- Gdy ośmiornica będzie już miękka, wyjmij ją z garnka, odsącz i pokrój na mniejsze części wykrawając dziób.
- Nałóż na talerz rukolę, polej sosem, dodaj upieczone ziemniaczki, pomidory i kawałki ośmiornicy.