Sałatka z ośmiornicą

Szybka i lekka przekąska lub całkiem niezła kolacja. Sałatka z ośmiornicą, pieczonymi ziemniaczkami i sosem mojo verde. Sos szykuje się chwilę, a w lodówce wytrzyma kilka ładnych dni, natomiast ośmiornica to kwestia wyboru. Albo kupujecie jedna wielka i gotujecie ja 40 minut, albo wybieracie gotową z puszki, słoika czy innego opakowania. Małe ośmiorniczki, czyli octopus baby też jak najbardziej pasują.

Taka już zaleta sałatek, że wystarczy coś zielonego, sos i rozmaite dodatki, na które akurat macie chęć i całość gotowa. Smacznego.

sałatka z ośmiornicą

Składniki
Czas przygotowania: około 50 minut
  • ośmiornica
  • liść laurowy
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • 2 ziemniaki
sos:
  • główka młodego czosnku
  • duży pęczek natki kolendry
  • zielona papryka
  • łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • szklanka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ⅓ szklanki octu winnego
  • sól do smaku

Przygotowanie
  1. Składniki sosu umieść w blenderze i miksuj około 3 minut.
  2. Ośmiornicę (zamrożoną lub i nie) umieść w garnku, dodaj liście laurowe, szczelnie przykryj i duś na małym ogniu przez 40 minut.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, umieść je w misce, dodaj łyżkę oliwy i całość dobrze wymieszaj.
  4. Rozłóż ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą i zapiekaj przez 15 minut w 180°C.
  5. Gdy ośmiornica będzie już miękka, wyjmij ją z garnka, odsącz i pokrój na mniejsze części wykrawając dziób.
  6. Nałóż na talerz rukolę, polej sosem, dodaj upieczone ziemniaczki, pomidory i kawałki ośmiornicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>