Sałatka z makrelą, szparagami, botwinką i jabłkiem

Przeskakujemy na kolejną islandzką rybkę, tym razem dobrze wszystkim znana, niedoceniana makrela.

Niby zwykła, nudna makrela, kojarzy się z pastą na chleb, ale czy można przygotować coś jeszcze? Fakt jest taki, że ze świeżej można usmażyć całkiem apetyczną rybkę, ale skupmy się na wędzonej.

Sałatka to może nic nadzwyczajnego, ale jeżeli użyje się sezonowych warzyw takich jak szparagi i botwinka, przygotuje słodki sos musztardowy, użyje np. jabłka dla przełamania smaku i chrupiących orzechów, to makrela staje się idealnym dodatkiem wieńczącym całość.

Sałatka z makrelą to też idealna, lekka kolacja, nawet dla dwojga, warunek jeden, obie osoby konsumują makrelę :).

sałatka z makrelą, szparagami, botwinką i jabłkiem
sałatka z makrelą, szparagami, botwinką i jabłkiem
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • wędzona makrela
  • jabłko
  • pęczek zielonych szparagów
  • botwinka
  • orzechy włoskie
Sos musztardowy:
  • łyżka cukru muscovado/miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka sosu worcestershire
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju (użyłam z orzechów włoskich)
  • sól

Przygotowanie
  1. Makrelę obierz i podziel na kawałki.
  2. Szparagi umyj, odetnij główki, a resztę ugotuj, bądź upiecz w piekarniku, dzięki czemu mają ciekawszy smak (180°C 10 minut). Upieczone pokrój na mniejsze części.
  3. Jabłko pokrój w plasterki razem ze skórką.
  4. Botwinkę dokładnie umyj i posiekaj liście i łodygi.
  5. Składniki sosu połącz i mieszaj, aż cukier się roztopi.
  6. Całość ułóż na talerzu, polej sosem i posyp orzechami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + = 11

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>