Rożki filo z warzywami

Mięsko mięskiem, ale warzywa też są w porządku. A tak się składa, że kuchnia arabska obfituje w warzywa i tak uwielbiane przez wegan rośliny strączkowe. Idąc tym tropem, przygotowałam kilka przepisów, po czym Adam się załamał. Żaden przepis nie zawiera mięsa, nie żeby specjalnie, tak po prostu wyszło. Postanowione, do końca tego tygodnia rządzą warzywa.

Gdy zmieszamy bakłażana, cukinie, paprykę, cebulę i pomidorki, to co otrzymamy? Mieszankę warzyw. A gdy dodamy zioła prowansalskie? No to powstanie potrawa i nazwiemy ją ratatouille. Wersja francuska, choć nie przepadam, dość popularna na całym świecie. A jak zastąpimy zioła zatarem? To otrzymamy warzywa z zatarem :). Nie znalazłam żadnych źródeł, które by ten wynalazek jakkolwiek nazywały. Mniejsza o nazwę, jest arabsko. Zatar, klasyczna dla krajów arabskich mieszanka przypraw, zestaw bakłażana, cukinii, cebuli, papryki i pomidorów jest jak najbardziej w klimacie, no i ciasto filo. Może i danie bez nazwy, roboczo: rożki filo z warzywami, ale pyszne. A użycie zataru sprawia, że wersja francuska odeszła daleko w zapomnienie.

Rożki z ciasta filo z warzywami, to wersja zarówno obiadowa, kolacyjna i przekąskowa, a i w łapkę można złapać i spacerować jedząc. Nic tylko robić i jeść, a że danie lekkie, to i więcej można :).

Rożki filo z warzywami

Składniki
  • kilka arkuszy ciasta filo (mi wystarczyło 5 przeciętych na półarkuszy 35×45)
  • bakłażan
  • papryka
  • 2 pomidory
  • cukinia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • 3 łyżki zataru (mieszanka 8/4/4/1 tymianku, sumaku, sezamu, soli)
  • oliwa

Przygotowanie
  1. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę (nie za grubą), czosnek posiekaj.
  2. Przełóż warzywa do naczynia do zapiekania, posyp je zatarem i polej kilkoma łyżkami oliwy.
  3. Wymieszaj.
  4. Zapiekaj przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
  5. Gdy warzywa się upieką i przestygną, rozłóż arkusze filo i nakładaj na nie farsz i zawijaj.
  6. Przygotowane rożki, koperty czy inne paczuszki, umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i piecz 10 minut w 175°C (aż się zarumienią).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>