Zaczyn drożdżowy

Do każdego drożdżowego wypieku potrzebujemy zaczynu, czy też rozczynu drożdżowego. Może i nie jest to skomplikowany wyczyn kucharski, ale pomyślałam, że warto o nim napisać. No i za każdym razem, gdy coś upiekę, nie będę musiała się powtarzać :).

Zaczyn przygotowuje się chwilę przed wyrobieniem ciasta.

zaczyn-drożdżowy-TAG

Składniki
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie
  1. Wymieszaj drożdże z cukrem i mąką. Zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, aż wyrośnie.
  3. Po tym czasie rozczyn drożdżowy jest gotowy do użycia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć × 6 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>