Rosolnik

Nie byłabym sobą, gdyby nie było zupy. Najbardziej znana jest rosyjska ucha, ale jakoś na rybną nie mam ochoty, zresztą na tym blogu jest chyba pięć przepisów na rybną. Druga klasyka to soljanka, ale mnie naszło na coś innego. Klasyczny rosolnik, czyli taki ogórkowy rosół. Oryginalnie na wołowinie, do tego ryż lub kasza manna. Ja zrobiłam lane kluchy i na nodze indyka. Zmieniać można dużo, ale jedna rzecz musi pozostać – kiszone ogóry.

Rosolnik

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny (ale robi się samo)
  • 0,5 kg mięsa na rosół, np. golonka i szyja z indyka lub wołowina, najlepiej z kością: szponder, pręga, łopatka lub mostek, a najlepszy jest mieszany
  • włoszczyzna
  • dodatkowa marchewka
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • 4 kiszone ogórki i woda z ogórków
  • 2 litry wody
Lane kluski:
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki

Przygotowanie
  1. Mięso opłucz i wsadź do garnka.
  2. Zalej mięso zimną wodą, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu tak z godzinę, albo i dłużej.
  3. Dodaj włoszczyznę i gotuj jeszcze pół godziny.
  4. Zetrzyj ogórki i marchewkę na tarce.
  5. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij warzywa i mięso, dodaj ogórki z marchewką i przypraw.
  6. Chwilę pogotuj, spróbuj. Jak lubisz kwaśną, dodaj wody z ogórków.
Kluski:
  1. Roztrzep jajka, dodaj szczyptę soli i mieszając dodawaj mąkę, aż ciasto będzie bardzo gęste.
  2. Możesz lać kluski bezpośrednio do zupy, ale farfocle z ogórków przeszkadzają. Ja lałam do osolonej wody.
  3. Zagotuj wodę w garnku, dodaj sporo soli i wlewaj ciasto, mieszając delikatnie. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 + = dwanaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>