Rolki sushi

Sushi już jakiś czas temu podbiło kulinarny rynek w Polsce. Choć pompatyczność sushi barów mnie odstrasza, to lubię to proste, japońskie jedzenie, w Japoni traktowane jako fast food, a nie elitarny posiłek. Zauważyłam, że ostatnimi czasu modne stały się rolki sushi, czyli wersja niepociętego sushi, w postaci batonu, sprzedawana na ulicy, na wynos bądź na miejscu. Nie powiem, zachwyciłam się, wersji „nadzienia” są tak różne, ze nie jest w stanie się to szybko znudzić. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała swoich rolek. Padło na wersję lekką, kolacyjną, czyli z chrupiącymi warzywami w środku. Pracy 20 minut, a efekt jak zawsze, smakowy :).

rolki sushi

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut przygotowań + 40 minut dla ryżu
Ilość: 5 rolek
ryż:
  • 100 ml ryżu do sushi
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
dodatkowo:
  • liście nori
  • marchewka
  • ogórek
  • awokado
  • kalarepa
  • sałata
  • szczypiorek

Przygotowanie
  1. Ryż najpierw dokładnie wypłucz, tak aby woda była klarowna.
  2. Ugotuj ryż w proporcji 1:1 z wodą. Gotuj przez 10 minut, na małym ogniu pod przykryciem, po czym zestaw z palnika na 10 minut, nie odkrywając przykrywki.
  3. Przełóż ryż do miski i mieszając polej go mieszanką octu, soli i cukru.
  4. Następnie odstaw ryż do wystygnięcia.
  5. Potnij warzywa w paski i słupki.
  6. Gdy ryż wystygnie, rozłóż na macie do zwijania płat nori, nałóż cienką warstwę ryżu (pozostawiając 2 cm brzegu wolnych), następnie układaj to na co masz ochotę.
  7. Zwiń rolkę za pomocą maty, lekko zwilż wolny brzeg nori, żeby skleić rolkę.
  8. Dociśnij matą rolkę i przetnij na pół.
  9. Szamaj z sosem sojowym, wasabi i imbirem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery + = 12

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>