Sushi już jakiś czas temu podbiło kulinarny rynek w Polsce. Choć pompatyczność sushi barów mnie odstrasza, to lubię to proste, japońskie jedzenie, w Japoni traktowane jako fast food, a nie elitarny posiłek. Zauważyłam, że ostatnimi czasu modne stały się rolki sushi, czyli wersja niepociętego sushi, w postaci batonu, sprzedawana na ulicy, na wynos bądź na miejscu. Nie powiem, zachwyciłam się, wersji „nadzienia” są tak różne, ze nie jest w stanie się to szybko znudzić. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała swoich rolek. Padło na wersję lekką, kolacyjną, czyli z chrupiącymi warzywami w środku. Pracy 20 minut, a efekt jak zawsze, smakowy :).
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut przygotowań + 40 minut dla ryżu
Ilość: 5 rolek
ryż:
- 100 ml ryżu do sushi
- 100 ml wody
- 4 łyżki octu ryżowego
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
dodatkowo:
- liście nori
- marchewka
- ogórek
- awokado
- kalarepa
- sałata
- szczypiorek
Przygotowanie
- Ryż najpierw dokładnie wypłucz, tak aby woda była klarowna.
- Ugotuj ryż w proporcji 1:1 z wodą. Gotuj przez 10 minut, na małym ogniu pod przykryciem, po czym zestaw z palnika na 10 minut, nie odkrywając przykrywki.
- Przełóż ryż do miski i mieszając polej go mieszanką octu, soli i cukru.
- Następnie odstaw ryż do wystygnięcia.
- Potnij warzywa w paski i słupki.
- Gdy ryż wystygnie, rozłóż na macie do zwijania płat nori, nałóż cienką warstwę ryżu (pozostawiając 2 cm brzegu wolnych), następnie układaj to na co masz ochotę.
- Zwiń rolkę za pomocą maty, lekko zwilż wolny brzeg nori, żeby skleić rolkę.
- Dociśnij matą rolkę i przetnij na pół.
- Szamaj z sosem sojowym, wasabi i imbirem.