Risotto z szynką i jarmużem

Czas na obiad, a do sklepu niezbyt się chce iść. Co wtedy? Przegląd lodówki i szafek. Znalezione: ryż, szynka szwardzwaldzka, jarmużu, cebula czerwona i resztka wina sprzed kilku dni. Co z tego zrobimy? Risotto!!!

Znalazłam wino czerwone, a nie białe. Niby nie zgodnie ze sztuką, ale co tam. Gdybym się tak wszystkich zasad trzymała, to bym szybciej oszalała, niż z miłością gotowała. A za sprawą czerwonego wina, całość nabrała koloru :).

risotto z szynką i jarmużem

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
  • szklanka ryżu arborio
  • 8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
  • 3 liście jarmużu – około 200 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Na oliwie podsmaż posiekane szalotki i czosnek.
  2. Dodaj ryż i gdy wchłonie oliwę wlej na patelnię wino.
  3. Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
  4. Jarmuż obierz z twardych łodyg i postrzęp na mniejsze kawałki.
  5. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodaj do niego szynkę pociętą na paseczki, posiekaną pietruszkę i jarmuż. Całość wymieszaj.
  6. Dodaj masło i jeszcze jedną chochlę bulionu, dopraw sola i pieprzem.
  7. Przykryj całość przykrywką i duś 3 minut.
  8. Jeżeli możesz dodaj parmezan.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 × = szesnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>