Czas na obiad, a do sklepu niezbyt się chce iść. Co wtedy? Przegląd lodówki i szafek. Znalezione: ryż, szynka szwardzwaldzka, jarmużu, cebula czerwona i resztka wina sprzed kilku dni. Co z tego zrobimy? Risotto!!!
Znalazłam wino czerwone, a nie białe. Niby nie zgodnie ze sztuką, ale co tam. Gdybym się tak wszystkich zasad trzymała, to bym szybciej oszalała, niż z miłością gotowała. A za sprawą czerwonego wina, całość nabrała koloru :).
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
- szklanka ryżu arborio
- 8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
- 3 liście jarmużu – około 200 g
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 0,5 l bulionu
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Na oliwie podsmaż posiekane szalotki i czosnek.
- Dodaj ryż i gdy wchłonie oliwę wlej na patelnię wino.
- Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
- Jarmuż obierz z twardych łodyg i postrzęp na mniejsze kawałki.
- Gdy ryż będzie już prawie miękki dodaj do niego szynkę pociętą na paseczki, posiekaną pietruszkę i jarmuż. Całość wymieszaj.
- Dodaj masło i jeszcze jedną chochlę bulionu, dopraw sola i pieprzem.
- Przykryj całość przykrywką i duś 3 minut.
- Jeżeli możesz dodaj parmezan.