Risotto buraczane z grzybami

Risotto jest tak wdzięcznym daniem, że można przyrządzać je miliony razy i za każdym razem będzie inne. Dzisiaj odsłona z burakiem, buraczotto czyli risotto buraczane. Do buraczotto idealnie pasuje kozi ser, no ale cóż, nie zawsze można go jeść. Dlatego wymyśliłam mała kombinację i dodałam puder z suszonych grzybów oraz pestki dyni. Nie ma obawy, nie smakuje jak wigilijny barszcz, dzięki grzybom nabrał głębszego smaku, a pestki dyni ciekawie chrupią.

Z ciekawostek dodam, że risotto przygotowałam nie z pieczonych, a z suszonych buraków, które Adam kiedyś kupił w małym spożywczym w Karpaczu. Rzecz obłędna, pełna smaku i koloru, a do tego bez żadnej chemii. Dzięki temu wynalazkowi czas przygotowania risotto skrócił się o jakieś 40 minut (upieczenie i starcie buraków).

Zdrowe i pełne smaku. Nigdy mi się nie przeje :).

risotto buraczane z grzybami

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
  • Czas przygotowania: 1,5 godziny
  • duża szklanka ryżu arborio (około 250 g)
  • pół szklanki suszonych buraków (około 50 g) lub 3 średnie buraczki
  • około 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka soku jabłkowego
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startych, suszonych grzybów
  • garść pestek dyni
  • dwie łyżki świeżego tymianku (jedna suszonego)
  • 3 łyżki oliwy lub masła jak wolisz
  • sól i pieprz
  • pietruszka

Przygotowanie
  1. Buraczki namocz w soku jabłkowym. Jeżeli używasz świeżych buraków, upiecz je w piekarniku zawinięte w folię. 30 minut w 180°C.
  2. Gdy buraczki się upieką, ostudź je, następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
  3. W garnku o grubym dnie (na średnim ogniu) podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Gdy się lekko podsmażą dodaj surowy ryż i mieszając podsmaż chwilę.
  5. Wlej do garnka wino i wymieszaj.
  6. Dodaj do garnka namoczone (wraz z sokiem) lub starte buraczki i chwilę podsmaż.
  7. Dodaj tymianek, starte grzyby i odrobinę soli i pieprzu.
  8. Gdy ryż wciągnie cały płyn dodawaj po chochli bulionu, mieszaj i czekaj aż wszystko wypije.
  9. W międzyczasie upraż pestki dyni.
  10. Tak postępuj przez mniej więcej 40 minut, aż ryż będzie ugotowany (sprawdzaj próbując).
  11. Dodaj podprażone pestki i wymieszaj.
  12. Całość dopraw solą i pieprzem.
  13. Buraczotto nie powinno być ani za rzadkie, ani zbyt zwarte i suche. To reguluj bulionem.
  14. Podawaj posypane pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + = siedem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>