Risotto jest tak wdzięcznym daniem, że można przyrządzać je miliony razy i za każdym razem będzie inne. Dzisiaj odsłona z burakiem, buraczotto czyli risotto buraczane. Do buraczotto idealnie pasuje kozi ser, no ale cóż, nie zawsze można go jeść. Dlatego wymyśliłam mała kombinację i dodałam puder z suszonych grzybów oraz pestki dyni. Nie ma obawy, nie smakuje jak wigilijny barszcz, dzięki grzybom nabrał głębszego smaku, a pestki dyni ciekawie chrupią.
Z ciekawostek dodam, że risotto przygotowałam nie z pieczonych, a z suszonych buraków, które Adam kiedyś kupił w małym spożywczym w Karpaczu. Rzecz obłędna, pełna smaku i koloru, a do tego bez żadnej chemii. Dzięki temu wynalazkowi czas przygotowania risotto skrócił się o jakieś 40 minut (upieczenie i starcie buraków).
Zdrowe i pełne smaku. Nigdy mi się nie przeje :).
- Czas przygotowania: 1,5 godziny
- duża szklanka ryżu arborio (około 250 g)
- pół szklanki suszonych buraków (około 50 g) lub 3 średnie buraczki
- około 1 l bulionu warzywnego
- szklanka soku jabłkowego
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startych, suszonych grzybów
- garść pestek dyni
- dwie łyżki świeżego tymianku (jedna suszonego)
- 3 łyżki oliwy lub masła jak wolisz
- sól i pieprz
- pietruszka
- Buraczki namocz w soku jabłkowym. Jeżeli używasz świeżych buraków, upiecz je w piekarniku zawinięte w folię. 30 minut w 180°C.
- Gdy buraczki się upieką, ostudź je, następnie obierz i zetrzyj na grubych oczkach.
- W garnku o grubym dnie (na średnim ogniu) podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy się lekko podsmażą dodaj surowy ryż i mieszając podsmaż chwilę.
- Wlej do garnka wino i wymieszaj.
- Dodaj do garnka namoczone (wraz z sokiem) lub starte buraczki i chwilę podsmaż.
- Dodaj tymianek, starte grzyby i odrobinę soli i pieprzu.
- Gdy ryż wciągnie cały płyn dodawaj po chochli bulionu, mieszaj i czekaj aż wszystko wypije.
- W międzyczasie upraż pestki dyni.
- Tak postępuj przez mniej więcej 40 minut, aż ryż będzie ugotowany (sprawdzaj próbując).
- Dodaj podprażone pestki i wymieszaj.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Buraczotto nie powinno być ani za rzadkie, ani zbyt zwarte i suche. To reguluj bulionem.
- Podawaj posypane pietruszką.