Ravioli to taka włoska wersja pierożków. Ciasto makaronowe nadziewane czymkolwiek. Można użyć maszynki lub przygotować je ręcznie, my wybraliśmy ten drugi sposób.
Ciasto identyczne jak na makaron. Farsz – padło na mięsny, dokładniej z cielęciny. Ravioli troszkę przypominały kołduny, z każdego pierożka po przegryzieniu wypływał bulion mięsny, który dodawał tylko smaku.
Wariacji farszu jest wiele. Można użyć szpinaku i żółtka, serów, innych mięs, owoców morza, itd. Sama praca prosta i przyjemna. Należy rozwałkować ciasto na dwa płaty, nałożyć farsz w niewielkich odstępach od siebie, nałożyć drugi płat ciasta, docisnąć brzegi tak aby powietrze nie zostało w środku i wycinać dowolne kształty. Gotować należy kilka minut, tak aby farsz się ugotował i ciasto nie rozgotowało. Gotowe :).
- 300 g mąki krupczatki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 300 g mielonej cielęciny
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 200 ml bulionu
- pieprz i sól
- Cebule podsmaż z czosnkiem na maśle.
- Gdy przestygnie dodaj cebulę i czosnek do mięsa, dopraw solą i pieprzem.
- Wyrabiaj farsz dodając bulionu. Dodaj tyle, żeby całość była zwarta. Mięso powinno wchłonąć cały bulion. Jeżeli przestaje wchłaniać, nie dodawaj więcej.
- Odłóż farsz do lodówki.
- Mąkę przesiej z solą i dodaj jajka.
- Całość zagnieć.
- Ciasto zawiń folią i odstaw na godzinę.
- Z ciasta rozwałkuj dwa, cienkie płaty.
- Nałóż farsz na ciasto (małe kuleczki w odległości 2 cm od siebie).
- Przykryj drugim płatem ciasta.
- Sklej brzegi i potnij ciasto na pojedyncze ravioli.
- Gotuj około 4-5 minut, zaraz po przyrządzeniu, w dużej ilości osolonej wody.