Ravioli z cielęciną

Ravioli to taka włoska wersja pierożków. Ciasto makaronowe nadziewane czymkolwiek. Można użyć maszynki lub przygotować je ręcznie, my wybraliśmy ten drugi sposób.

Ciasto identyczne jak na makaron. Farsz – padło na mięsny, dokładniej z cielęciny. Ravioli troszkę przypominały kołduny, z każdego pierożka po przegryzieniu wypływał bulion mięsny, który dodawał tylko smaku.

Wariacji farszu jest wiele. Można użyć szpinaku i żółtka, serów, innych mięs, owoców morza, itd. Sama praca prosta i przyjemna. Należy rozwałkować ciasto na dwa płaty, nałożyć farsz w niewielkich odstępach od siebie, nałożyć drugi płat ciasta, docisnąć brzegi tak aby powietrze nie zostało w środku i wycinać dowolne kształty. Gotować należy kilka minut, tak aby farsz się ugotował i ciasto nie rozgotowało. Gotowe :).

ravioli z cielęciną

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 300 g mielonej cielęciny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 200 ml bulionu
  • pieprz i sól

Przygotowanie
  1. Cebule podsmaż z czosnkiem na maśle.
  2. Gdy przestygnie dodaj cebulę i czosnek do mięsa, dopraw solą i pieprzem.
  3. Wyrabiaj farsz dodając bulionu. Dodaj tyle, żeby całość była zwarta. Mięso powinno wchłonąć cały bulion. Jeżeli przestaje wchłaniać, nie dodawaj więcej.
  4. Odłóż farsz do lodówki.
  5. Mąkę przesiej z solą i dodaj jajka.
  6. Całość zagnieć.
  7. Ciasto zawiń folią i odstaw na godzinę.
  8. Z ciasta rozwałkuj dwa, cienkie płaty.
  9. Nałóż farsz na ciasto (małe kuleczki w odległości 2 cm od siebie).
  10. Przykryj drugim płatem ciasta.
  11. Sklej brzegi i potnij ciasto na pojedyncze ravioli.
  12. Gotuj około 4-5 minut, zaraz po przyrządzeniu, w dużej ilości osolonej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy − = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>