Kuchnia japońska ma to do siebie, że składa się z wielu elementów, a gotowanie przypomina układankę. Japończycy przykładają dużą wagę do wizualnej strony podawanych dań. Sposób podania jest uzależniony od wielu czynników, np. od charakteru dania czy pory roku. Potrawy są harmonijne i zrównoważone – silnym elementom, zawsze towarzyszą delikatne, a na talerzu panuje ład. Porcje zazwyczaj są niewielkie, talerze czasem sprawiają wrażenie lekko pustych, pełnych powietrza, to dlatego, że w Japonii, uważa się, że danie powinno pozostawić lekki niedosyt. Unika się przepychu. Ale jak zawsze są wyjątki, a że my lubimy wyjątki, dlatego prezentujemy ramen. Zupę na wypasie, czyli bulion drobiowy/wieprzowy/wołowy, z makaronem pszennym i różnymi dodatkami. Miska ramenu zawsze jest wypchana po brzegi, sycąca, ale i lekka zarazem. Ramen również jest układanką, kompozycją, jest kolorowy, pełen różnych tekstur i składników, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.
Z dumą prezentujemy shōyu-ramen, czyli bulion drobiowy z makaronem i wkładką wieprzową (w naszym ramenie gotowany, wędzony boczek), doprawiony sosem sojowym i wypełniony takimi dodatkami jak wodorosty, grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, jajko na twardo i szczypiorek. Wersji ramenu jest wiele, można dowolnie zamieniać składniki. Nie jestem zdania, że jeżeli w przepisie coś jest, to musi być i w zupie. Bzdura. Podstawa to bulion i makaron, a reszta to Wasza fantazja, więc na pewno każdy znajdzie w ramenie coś dla siebie. Pełen splendor.
- 20 minut (jeżeli masz gotowy bulion)
- 2 litry bulionu wołowego (gotowanego 8 h na kościach z dodatkiem 10 cm korzenia imbiru, pół główki czosnku oraz 2 marchewek)
- makaron pszenny (może być udon, albo gryczany soba)
- 4 jajka na twardo
- kilka plastrów surowego boczku wędzonego
- dwie łyżki suszonych wodorostów
- 3 łyżki pędów bambusa
- grzybki jakie lubicie, np. shiitake albo mun
- kilka łyżek sosu sojowego
- szczypiorek do posypania
- kiełki soi
- Zagotuj bulion.
- Grzybki i wodorosty zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- Grzyby shiitake należy wcześniej podgotować, aż będą miękkie.
- Dodaj do gotującego się bulionu boczek pocięty na plastry.
- Gdy będzie ugotowany, zdejmij bulion i dopraw go sosem sojowym.
- Ugotuj makaron.
- W misce umieść makaron, zalej go bulionem.
- Ułóż boczek, ugotowane i przecięte jajko, dodaj wodorosty, grzybki, kiełki i pędy.
- Na koniec posyp szczypiorkiem.