Ramen

Kuchnia japońska ma to do siebie, że składa się z wielu elementów, a gotowanie przypomina układankę. Japończycy przykładają dużą wagę do wizualnej strony podawanych dań. Sposób podania jest uzależniony od wielu czynników, np. od charakteru dania czy pory roku. Potrawy są harmonijne i zrównoważone – silnym elementom, zawsze towarzyszą delikatne, a na talerzu panuje ład. Porcje zazwyczaj są niewielkie, talerze czasem sprawiają wrażenie lekko pustych, pełnych powietrza, to dlatego, że w Japonii, uważa się, że danie powinno pozostawić lekki niedosyt. Unika się przepychu. Ale jak zawsze są wyjątki, a że my lubimy wyjątki, dlatego prezentujemy ramen. Zupę na wypasie, czyli bulion drobiowy/wieprzowy/wołowy, z makaronem pszennym i różnymi dodatkami. Miska ramenu zawsze jest wypchana po brzegi, sycąca, ale i lekka zarazem. Ramen również jest układanką, kompozycją, jest kolorowy, pełen różnych tekstur i składników, a przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.

Z dumą prezentujemy shōyu-ramen, czyli bulion drobiowy z makaronem i wkładką wieprzową (w naszym ramenie gotowany, wędzony boczek), doprawiony sosem sojowym i wypełniony takimi dodatkami jak wodorosty, grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, jajko na twardo i szczypiorek. Wersji ramenu jest wiele, można dowolnie zamieniać składniki. Nie jestem zdania, że jeżeli w przepisie coś jest, to musi być i w zupie. Bzdura. Podstawa to bulion i makaron, a reszta to Wasza fantazja, więc na pewno każdy znajdzie w ramenie coś dla siebie. Pełen splendor.

Ramen

 

Składniki
Czas przygotowania:
  • 20 minut (jeżeli masz gotowy bulion)
Składniki:
  • 2 litry bulionu wołowego (gotowanego 8 h na kościach z dodatkiem 10 cm korzenia imbiru, pół główki czosnku oraz 2 marchewek)
  • makaron pszenny (może być udon, albo gryczany soba)
  • 4 jajka na twardo
  • kilka plastrów surowego boczku wędzonego
  • dwie łyżki suszonych wodorostów
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • grzybki jakie lubicie, np. shiitake albo mun
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • szczypiorek do posypania
  • kiełki soi

Przygotowanie
  1. Zagotuj bulion.
  2. Grzybki i wodorosty zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  3. Grzyby shiitake należy wcześniej podgotować, aż będą miękkie.
  4. Dodaj do gotującego się bulionu boczek pocięty na plastry.
  5. Gdy będzie ugotowany, zdejmij bulion i dopraw go sosem sojowym.
  6. Ugotuj makaron.
Teraz zaczynamy układankę:
  1. W misce umieść makaron, zalej go bulionem.
  2. Ułóż boczek, ugotowane i przecięte jajko, dodaj wodorosty, grzybki, kiełki i pędy.
  3. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 − jeden =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>