Pulled pork z dzika

Był już pulled beef, czas na pulled porka, czyli szarpaną wieprzowinę. Z tym tylko wyjątkiem, że zwykłą wieprzowinę zastąpiliśmy dziczyzną, a dokładniej dzikiem, karkówką z dzika. Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku wieprzowiny czy wołowiny. Obsmażamy krótko mięso, dodajemy cebulę, przyprawy i dusimy około 8 godzin. Na koniec rozrywamy mięso, które i tak samo się rozpada, dwoma widelcami i szamamy z dowolnymi dodatkami. My postawiliśmy na bagietkę, sos śliwkowy i pikle. A pozostały sos dokończyliśmy z drożdżową pyzą. Było pysznie, niestety, było.

pulled pork dzik

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin duszenia
  • 2 kg karkówki z dzika (można zastąpić łopatką wieprzową)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 4 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 150 ml octu winnego białego
  • 3 czubate łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 2 szklanki bulionu

Przygotowanie
  1. Mięso dobrze umyj i wysusz. Oprósz solą i pieprzem.
  2. Miód wymieszaj z octem i przyprawami.
  3. Cebule pokrój w talarki.
  4. Rozgrzej garnek z grubym dnem.
  5. Obsmaż krótko mięso z każdej stroni. Nie używaj do tego tłuszczu.
  6. Obsmażone mięso odłóż na bok, wsyp do garnka cebulę i smaż aż stanie się miękka.
  7. Wlej do garnka miód z octem i zagotuj całość, dodaj bulion i włóż do garnka mięso.
  8. Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś mięso pod przykryciem około 8 godzin.
  9. Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozszarp dzika na włókna. Nadmiar sosu wchłonie mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy − 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>