Był już pulled beef, czas na pulled porka, czyli szarpaną wieprzowinę. Z tym tylko wyjątkiem, że zwykłą wieprzowinę zastąpiliśmy dziczyzną, a dokładniej dzikiem, karkówką z dzika. Sposób przygotowania jest taki sam jak w przypadku wieprzowiny czy wołowiny. Obsmażamy krótko mięso, dodajemy cebulę, przyprawy i dusimy około 8 godzin. Na koniec rozrywamy mięso, które i tak samo się rozpada, dwoma widelcami i szamamy z dowolnymi dodatkami. My postawiliśmy na bagietkę, sos śliwkowy i pikle. A pozostały sos dokończyliśmy z drożdżową pyzą. Było pysznie, niestety, było.
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin duszenia
- 2 kg karkówki z dzika (można zastąpić łopatką wieprzową)
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 3 cebule
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
- 4 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 150 ml octu winnego białego
- 3 czubate łyżki miodu lub brązowego cukru
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie
- Mięso dobrze umyj i wysusz. Oprósz solą i pieprzem.
- Miód wymieszaj z octem i przyprawami.
- Cebule pokrój w talarki.
- Rozgrzej garnek z grubym dnem.
- Obsmaż krótko mięso z każdej stroni. Nie używaj do tego tłuszczu.
- Obsmażone mięso odłóż na bok, wsyp do garnka cebulę i smaż aż stanie się miękka.
- Wlej do garnka miód z octem i zagotuj całość, dodaj bulion i włóż do garnka mięso.
- Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś mięso pod przykryciem około 8 godzin.
- Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozszarp dzika na włókna. Nadmiar sosu wchłonie mięso.