O pulled porku, czyli długo duszonej wieprzowinie słyszał chyba każdy. A że za wieprzem nie przepadam, zdecydowałam się przygotować pulled beef, czyli długo duszoną wołowinę w sosie słodko-kwaśnym, trochę podobnym do BBQ.
Samo przygotowanie pulled beef zajmuje 15 minut, natomiast cały sekret tkwi w długim czasie duszenia mięsa. W naszym przypadku 1 kg wołowiny dusiliśmy 8 godzin. Na szczęście nie wymaga ten proces żadnej interwencji z naszej strony, a nadmiar wołowiny można zamrozić i cieszyć się nim w dowolnej chwili.
Wiadomo, samej wołowiny się nie je, toteż przygotowaliśmy pyszne kanapki z konfiturą z czerwonej cebuli, piklami, cebulą i musztardą, do tego trochę zieleniny i pyszny obiad gotowy.
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin duszenia
- 1 kg wołowiny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cebula
- ½ łyżeczka suszonej papryczki chilli
- 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 120 ml octu winnego białego
- 2 czubate łyżki miodu lub brązowego cukru
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie
- Wołowinę dobrze umyj i wysusz. Oprósz solą i pieprzem.
- Miód wymieszaj z octem i przyprawami.
- Cebule pokrój w talarki.
- Rozgrzej garnek z grubym dnem.
- Obsmaż krótko wołowinę z każdej stroni. Nie używaj do tego tłuszczu.
- Obsmażoną wołowinę odłóż na bok, wsyp do garnka cebulę i smaż aż stanie się miękka.
- Wlej do garnka miód z octem i zagotuj całość, dodaj bulion i włóż do garnka wołowinę.
- Gdy całość się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś wołowinę pod przykryciem około 8 godzin.
- Po tym czasie za pomocą 2 widelców rozszarp wołowinę na włókna. Nadmiar sosu wchłonie mięso.