Precle, czyli covrigi

Tradycyjnie, nowy tydzień, nowe pieczywko :). Tym razem precle, czyli covrigi. Tak jak nam obwarzanki kojarzą się z Krakowem, precle z Bawarią lub Czechami, tak podobno covrigi są symbolem Rumunii. Podobno, bo nie byłam, ale poczytałam, posłuchałam i się dowiedziałam. Rumuńskie precle można dostać niemalże na każdym rogu, w Krakowie podobnie, a u nas, w Poznaniu bieda. Dlatego postanowiłam je upiec. Robota żadna, a jaka smakowitość na śniadanie. Poza preclami jest jeszcze kilka powodów, dla których polubiłam kuchnię rumuńską od samego początku, mianowicie, ten kraj kocha kminek :D, my również, dlatego przy szykowaniu naszych covrigi poszłam o krok dalej. Nie ograniczyłam się do posypania precli kminkiem, wmieszałam go do ciasta, a całość posypałam grubą solą. Rewelacja!!!

Wiem, jestem mniejszością, która to zioło uwielbia, więc jeżeli nie należycie do kminkowej części populacji, nic nie stoi Wam na drodze do precli. Zamieńcie kminek na mak, czarnuszkę, sól, sezam, oliwki albo zróbcie czyste. Też będą pyszne i w pełni rumuńskie.

Ostatnie słowo na temat covrigi. Precelki (jak większość przepisów tu prezentowanych) szykowałam po raz pierwszy. Co prawda zasada przy cieście drożdżowym jest zawsze podobna, żadna filozofia, ale tutaj miałam nie lada zaskoczę. Precle przed pieczeniem obgotowuje się we wrzątku z sodą. Ciekawe. A to dlatego, żeby miały chrupiącą, brązowa skórkę.

To tyle, smacznego gotowania :).

Precle, czyli covrigi

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godz. aby ciasto urosło
  • 360 g mąki pszennej
  • 180 ml szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 30 g roztopionego masła
  • 5 łyżek sody
  • jajko do smarowania
do posypania:
  • sól
  • kminek
  • mak
  • sezam
  • oliwki
  • czarnuszka

Przygotowanie
  1. Z drożdży, wody, łyżki mąki i cukru przygotuj zaczyn.
  2. Mąkę przesiej z solą.
  3. I tutaj mamy do wyboru dwa systemy: albo wsypujemy przyprawy (kminek, czarnuszkę, itp. w dowolnej proporcji) do mąki, dzięki czemu mamy precle pełne ziarenek w środku, albo tego nie robimy i posypujemy je tylko po wierzchu przed pieczeniem.
  4. Do mąki dodajemy roztopione masło i zaczyn i zagniatamy.
  5. Ciasto wyrabiamy do miękkości i odkładamy do miski pod przykryciem na 1,5 – 2 godziny, tak aby podwoiło swoją objętość.
  6. Gdy ciasto się podwoi, wstawiamy gar z 2 litrami wody i dodajemy sody.
  7. Nagrzej piekarnik do 230ºC.
  8. Wyjmij ciasto na stolnicę i krótko je zagnieć.
  9. Podziel ciasto na 4 części.
  10. Z każdej części zrób długi na 50 cm wałek i skręć precla, w dowolnym kształcie.
  11. Precle ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Teraz każdego precla trzeba obgotować.
  13. Włóż precla do wrzątku, policz do 30 i wyjmij go łyżką cedzakową na blachę.
  14. Tak postępuj z każdym preclem.
  15. Zaraz po gotowaniu, posmaruj każdego precla jajkiem i posyp ziarenkami i solą.
  16. Piecz 10-15 minut (trzeba obserwować), aż będą bardzo rumiane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 6 = dwanaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>