Pogacz – bułgarski chleb

No i nie wytrzymałam, na koniec tygodnia drugi chleb. Pogacz zainteresował mnie swoim kształtem i dodatkiem czarnuszki. Drożdżowy chleb z czarnuszką, posypany solą, niby nic, ale jego kształt zaciekawia, a sposób wykonania wręcz intryguje. Pogacz kształtem przypomina kwiat, można go dzielić, tak jakbyśmy odrywali kolejne płatki, a w ręce zostaje nam coś na kształt bułki. Do tego delikatny, puszysty środek, masło i szaleństwo.

Samo przygotowanie jest ciekawe. Pogacz przygotowuje się z ciasta drożdżowego, ja dodałam do środka czarnuszki, a wierz posypałam solą, można też i słonecznikiem czy makiem. No ale przygotowanie. Najpierw wyrabiamy ciasto, ono wyrasta, następnie dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkujemy (delikatnie podsypując mąką) na kształt koła (około 40 cm średnicy), układamy jedno koło na drugim i trzecie i czwarte. No i teraz coś zaskakującego. Przecinamy koło na pół, potem raz jeszcze, tak jakbyśmy cieli pizze, i raz jeszcze i jeszcze, aż uzyskamy 16 trójkątów. Teraz każdy trójkąt zwijamy od szerszego brzegu, jak rogalika. I z tych rogalików tworzy się chleb. Piękne po prostu.

Pogacz - bułgarski chleb

Pogacz - bułgarski chleb

 

Składniki
Składniki na dwa chleby:
  • 1 kg mąki pszennej, białej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 ml ciepłego mleka sojowego
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 40 g świeżych drożdży
  • łyżka roztopionego masła

Przygotowanie
  1. Z drożdży, cukru, kilku łyżek mleka i łyżki mąki przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej z solą i czarnuszką, dodaj octu, oliwy, jajka, zaczyn i resztę ciepłego mleka.
  3. Całość zagnieć. Najłatwiej najpierw w misce, następnie na blacie. Jeżeli ciasto się lepi, należy podsypywać mąką.
  4. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło, przełóż je do natłuszczonej miski i odstaw do podwojenia objętości.
  5. Następnie zagnieć szybko ciasto i podziel je na cztery części.
  6. Każdą część rozwałkuj na kształt koła o około 40 cm średnicy.
  7. Ułóż każdy okrąg na sobie, smarując każdy uprzednio roztopionym masłem.
  8. Przetnij układankę na pół, i raz jeszcze i raz jeszcze i jeszcze raz. Tak jakbyś kroił pizzę, tylko na 16 kawałków.
  9. Każdy kawałek zwiń jak rogalika.
  10. Wyłóż blaszkę (ja użyłam koła 25 cm i kwadratu) papierem do pieczenia.
  11. Układaj rogaliki obok siebie, po okręgu i jeden w środku, tak aby utworzyły kwiatek.
  12. Posmaruj z wierzchu resztą masła i posyp solą.
  13. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  14. Piecz przez 30 minut w 200°C na termoobiegu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× osiem = 16

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>