Pizza

Pizza to chyba znak rozpoznawczy Włoch, no i rzecz, którą każdy kocha bez granic. Trudno się dziwić. Pizza, podobnie jak wszystko co najpyszniejsze, powstała z biedy, z resztek jakie miały gospodynie w kuchni, tak aby nic się nie zmarnowało. A wiadomo, najprostsze jedzenie zawsze najbardziej smakuje. Więc nie ma co kombinować.

Często się słyszy, że prawdziwa włoska pizza to ta na cienkim cieście. Nie ma chyba większej bzdury. Wersji pizzy tyle ilu włochów. Pizza z Sycylii różni się do tej z Wenecji czy Rzymu. Różnią się ciastem, sosami, dodatkami, a nawet rozmiarem.

Najważniejsze w pizzy jest ciasto i sos. Dodatki powinny być świeże i to wszystko na ich temat. Nasza ulubiona to ta cienka, mocno wypieczona i bez sera oczywiście. Brak sera zastępuję większą ilością mokrych dodatków, jak np.: szparagi, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony, oliwki, tapenada, itd. Inaczej rzecz ujmując, co kto lubi.

pizza

Składniki
Czas przygotowania: 45 minut
Ciasto:
  • 500 g mąki 500 (można też użyć durum)
  • 10 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Sos pomidorowy:
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oregano

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Drożdże rozpuść w wodzie.
  2. Mąkę przesiej z solą.
  3. Dodaj oliwę, drożdżowy napój i zagnieć całość.
  4. Jak Ci wygodnie, na stolnicy, blacie, w misce. Ciasto ma byś gładkie i sprężyste.
  5. Nagrzej piekarnik maksymalnie jak się da (góra/dół).
  6. Przykryj michę z ciastem i odstaw do podwojenia się objętości ciasta.
  7. Po tym czasie odgazuj ciasto chwilę je ugniatając. Podziel na części i rozwałkuj placki. Ja używam wałka, niektórzy radzą, żeby ręcznie rozciągać ciasto. Kolejny raz: rób jak Ci wygodnie.
Sos:
  1. Pomidory obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze razem z suszonymi pomidorami.
  2. W rondlu na oliwie podsmaż sprasowany czosnek i gdy będzie rumiany dodaj do niego zmiksowane pomidory.
  3. Dodaj oregano i odparuj mocno sos, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencje.
  4. Gęsty sos dopraw solą i pieprzem.
Całość:
  1. Placki posmaruj sosem, ułóż na nim na co masz ochotę i piecz w piekarniku około 10 minut, do zarumienienia.
  2. Jeżeli dodajesz ser, to posyp nim pizzę 3 minuty przed końcem pieczenia. Inaczej się spali.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− cztery = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>