Piwne tofu

Czeskie piwo znają wszyscy na całym świecie. No i słusznie. Ale wiadomo, że do piwa coś by się pochrupało. No a co pochrupują Czesi? Serek. Hermaliny, ołomuckie, kwargle, abertamskie i niwy, a i smażony chętnie. Ale co zrobić gdy nie można? No wyjścia są dwa. Nic nie jeść, w sumie i lepiej, lżej i zgrabniej, albo znaleźć substytut. Wolę wersję numer dwa.

Jak dla mnie tofu jest bardzo dobrym zamiennikiem sera. Specyficznym, nie każdemu pasuje, ale lepszego jeszcze nie znalazłam. Oczywiście tofu odpowiednio zamarynowane i upieczone. A skoro Czechy i piwo, to czemu by nie upiec tofu w piwie? No i wyszło piwne tofu. Dla mnie idealne :).

Piwne tofu
Piwne tofu
Składniki
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut w piekarniku
  • kostka tofu, najlepiej wędzonego
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • dwie łyżki sosu sojowego ciemnego
  • szczypta pieprzu
  • pół szklanki piwa (czeskiego jasnego)

Przygotowanie
  1. Tofu pokrój w słupki.
  2. Przyprawy wymieszaj z sosem sojowym i piwem.
  3. Ułóż tofu na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) i całość polej marynatą.
  4. Piecz tofu 20 minut w nagrzanym do 200°C (góra/dół).
  5. Po tym czasie tofu powinno być gotowe. Jeżeli wolisz twardsze tofu, odwróć słupki i piecz je jeszcze 10 minut.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × dziewięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>