Pirozhok – pieczony pieróg

Kuchnia rosyjska to taka biała kuchnia, biała od mąki. A ja uwielbiam kluski, makarony, ciasta i wszystko co z mąki można zrobić. No a z czym się kojarzy kuchnia rosyjska, no z pierogami. Pielmieni przed nami, ale dzisiaj wersja nie dość, że wegetariańska, to i pieczona. Pirozhok – pieczony pieróg, czyli pieróg z ciasta drożdżowego, nabity mięsem, albo kapustą i grzybami. Wybraliśmy wersję z pieczarami i odrobiną kapusty i szpinaku, a żeby nie męczyć się zawijaniem (trzeba zbierać siły na święta), upiekliśmy jeden duży pieróg. Nie żadne tam kalzone, po prostu, pieróg. Taki pirozhok pocięty na plastry dumne prezentuje się na talerzu.

Pirozhok

Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej, białej
  • 2 duże jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 50 g roztopionego masła lub oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłego mleka sojowego lub wody
  • 20 g świeżych drożdży
Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • cebula
  • 200 g szpinaku
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie
Farsz:
  1. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, najlepiej w garnku.
  2. Dodaj starte na tarce pieczarki, posiekaną kapustę, pieprz i sól.
  3. Smaż, aż cała woda wyparuje. Farsz nie powinien być mokry, bo rozmoczy ciasto. Ale też nie za suchy, bo będzie niesmacznie.
Ciasto:
  1. Z drożdży, cukru, kilku łyżek mleka i łyżki mąki przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej z solą, dodaj 2 jajka, zaczyn, resztę ciepłego mleka i roztopione masło.
  3. Całość zagnieć. Najłatwiej najpierw w misce, następnie na blacie. Jeżeli ciasto się lepi, należy podsypywać mąką.
  4. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło, przełóż je do natłuszczonej miski i odstaw do podwojenia objętości.
  5. Następnie zagnieć szybko ciasto i podziel je na dwie części.
  6. Każdą część rozwałkuj na kształt prostokąta.
  7. Połóż ciasto na blaszce do pieczenia, najlepiej na papierze.
  8. Ułóż na cieście liście szpinaku, nałóż farsz i zawiń ciasto. Ja ponacinałam boli i zaplotłam je u góry.
  9. Nagrzej piekarnik do 200°C, w tym czasie pierogi podrosną.
  10. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  11. Piecz przez 20 minut w 200°C, góra dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>