Piersi z gęsi w sosie miodowo-winnym

Nadszedł listopad – miesiąc zdecydowanie należący do gęsi. Istnieje kilka poważnych powodów, aby przygotować gęś. Po pierwsze – gęsina na Marcina, czyli każdy Wielkopolanin po zjedzeniu rogala zajada się gąską. Po drugie gęś jest dość tłusta, czyli idealna na zimne dni. Po trzecie frazes: gęsina jest tłusta, ale to zdrowy tłuszcz, lekkostrawny, pełen kwasów nienasyconych i omegów. No ale powód czwarty jest najbardziej rozsądny. Gęsina jest mięskiem przepysznym i jeżeli macie do niego dostęp, to warto cały rok się zajadać :).

Oto pierwszy przepis na gęsinę: Piersi z gęsi w sosie miodowo-winnym z gruszką, wiśniowym pudrem i glazurowanymi burakami. Brzmi łołołiła to i zdjęcie próbowałam takie zrobić. Wyszło średnio, więc podobnych prób już nie będzie ;). A wiśniowy puder to zmielone wiśnie liofilizowane (takie suszone) Puffins, ciekawa alternatywa dla mrożonych. Trochę świąteczny przepis, bo obecność cynamonu i kardamonu przywołuje wspomnienia grudniowe, ale zdecydowanie do wypróbowania przez cały rok. Same składniki poza przyprawami też zachęcają, bo kto nie lubi wiśni, czy gruszek, o czerwonym winie nie wspominając :).

A z wytopionego tłuszczu można zrobić pyszkowy smalec.

pierś z gęsi

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny + doba w lodówce
Gęś i marynata:
  • 2 piersi z gęsi
  • łyżeczka kolendry w ziarnach
  • pół łyżeczki cynamonu
  • kilka ziaren kardamonu
Sos:
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 40 g suszonych wiśni – ewentualnie mrożonych, ale pudru z nich nie uzyskasz ;)
  • rozmaryn – najlepiej w 4 gałązki, ale łyżka suszonego też może być
  • 5 goździków
  • 50 g masła zimnego
Buraki w glazurze:
  • 3 buraki
  • 2 łyżki miodu
  • otarta skórka z cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
Dodatki:
  • 3 gruszki

Przygotowanie
  1. Dobę wcześniej zamarynuj gęś, czyli rozgnieć w moździerzy kolendrę, kardamon i cynamon, natrzyj przyprawami piersi od strony mięsa i schowaj w lodówce na noc.
  2. Wydrążone połówki gruszek i umyte ćwiartki buraków umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp rozmarynem lub ułóż obok gałązki i piecz w piekarniku przez 50 minut w 180°C.
  3. Natnij skórę gęsi w kratkę, aby tłuszcz się lepiej wytopił.
  4. Ułóż gęś skóra do dołu na zimnej patelnie i powoli wytapiaj tłuszcz na średnim ogniu. Mi zajęło to około 15 minut. Gdy większość się wytopi, zlej z patelni tłuszcz do miseczki (gdy stężeje uzyskasz smalec).
  5. Obróć piersi i lekko obsmaż je od strony mięsa.
  6. Przełóż gęś do drugiego naczynia żaroodpornego.
  7. Suszone wiśnie zmiel w moździerzu na puder.
  8. Na patelnię wlej wino, dodaj miód, połowę pudru, ocet balsamiczny, rozmaryn i goździki.
  9. Całość podgotuj, spróbuj i ewentualnie dodaj wina, miodu lub octu.
  10. Przelej sos do gęsi, całość przykryj folią lub przykrywką i wsadź do piekarnika. Możesz dorzucić kilka suszonych wiśni.
  11. Piecz gęś około godziny w 180°C.
  12. Upieczone buraki podsmaż w glazurze. Na patelni umieść miód, ocet i otartą skórkę z cytryny. Dodaj buraki i mieszaj do redukcji sosu, około 5-10 minut.
  13. Gęś wyjmij z piekarnika, odłóż aby odpoczęła.
  14. Sos przelej na patelnię. Dodaj zimne masło i zredukuj do takiej gęstości jaka Ci odpowiada.
  15. Gęś pokrój w plastry, ułóż na sosie z burakami i gruszkami, całość posyp pudrem i skórka z cytryny.
  16. Smacznego.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć × 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>