Pierożki z tofu i bakłażanem, takie niby azjatyckie, bo gotowane na parze i pełne tofu, niby arabskie z bakłażanem, a po trochu i polskie, bo pierogi to wiadomo, że mamy we krwi. A tak na prawdę, to efekt czyszczenia lodówki :). Pierogi to taki boski twór, można je nafaszerować wszystkim, a odpowiednie dodatki przypraw i sosów dopełnią dzieła.
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 50 małych pierożków
Ciasto:
- 0,25 kg mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- ½ płaskiej łyżeczki soli
Farsz:
- 1 bakłażan
- 1 kostka tofu (200 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- garść liści kolędry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka pasty miso (opcjonalnie)
- 2 cm startego imbiru
- 1 łyżka czarnego sezamu
Przygotowanie
Ciasto:
- Przesiej do miski mąkę z solą i dodaj ciepłej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Gdy będzie miękkie i sprężyste zawiń je w folię spożywcza i odstaw na bok.
Farsz:
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Bakłażana obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
- Całość smaż około 10 minut, aż bakłażan zrobi się miękki.
- Tofu pokrój w drobną kostkę i przesyp do miski.
- Dodaj posiekaną kolendrę, szczypiorek, imbir, sezam, sos sojowy, sok z limonki i pastę miso. Wszystko wymieszaj.
- Do miski dodaj podsmażone warzywa, całość dokładnie wymieszaj i spróbuj. Dopraw do smaku.
Pierogi:
- Blat podsyp mąką.
- Rozwałkuj ciasto na bardzo cienkie płaty (około 1 mm).
- Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i lep.
- Pierożki gotuj na parze około 4 minut.
- Surowe pierożki możesz też zamrozić, albo ugotować tradycyjnie w wodzie.