Pierożki gyoza z kaczką

Mam wrażenie, że ciągle się powtarzam. Jak nie chleb to pierogi. Widocznie świat je uwielbia.

Pierożki gyoza to japońskie pierożki z wieprzowiną, smażone na parze, w głębokim oleju lub gotowane na parze. Ciasto klasyczne: mąka, woda i sól. Nad farszem zastanawiałam się długo. Za wieprzowiną nie przepadam, a od dawna chciałam przygotować pierogi z kaczką. Zastanawiałam się, czy pierożki gyoza z kaczką nadal będą nazywały się gyoza. Nie wiem, ale zaryzykowałam i wyszło coś wspaniałego :). Mocno wyczuwalny imbir, krucha kapusta, zero dodatku tłuszczu, a farsz jest kremowy, wręcz się rozpływa. Odlot.

Cechą charakterystyczną tych pierożków (wersja smażona na parze) jest to, że są przysmażone tylko z jednej strony. Samo smażenie na parze jest już ciekawe. Najpierw podsmażamy surowe pierożki na tłuszczu, następnie wlewamy na patelnię wodę i przykrywamy pokrywką, gdy pierożki się ugotują, ściągamy przykrywkę i gdy woda wyparuje smażymy jeszcze chwilę. Efekt ciekawy. Pierożek jest chrupiący i miękki zarazem.

Pierożki gyoza

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
Farsz:
  • 2 zmielone piersi z kaczki (bez skóry)
  • 2 garście posiekanej kapusty pekińskiej (miękkie części)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanych kiełków sojowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • odrobina czerwonej papryczki chilli
  • łyżka startego imbiru (świeżego)
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól do smaku
Sos:
  • 6 łyżeczek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (ze względu na alergię użyłam z orzechów włoskich)
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • posiekany kawałek papryczki chilli

Przygotowanie
  1. Zagnieć ciasto.
  2. Gdy będzie miękkie i sprężyste zawiń je w folię spożywcza i odstaw na bok.
  3. Zmieszaj składniki na sos.
  4. Zmiel piersi z kaczki i dodaj wszystkie składniki na farsz.
  5. Dokładnie wymieszaj masę.
  6. Rozwałkuj ciasto.
  7. Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i lep.
  8. Surowe pierożki możesz zamrozić, albo ugotować na parze, usmażyć na parze lub w głębokim oleju.
  9. Podawaj z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ trzy = 10

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>