Mam wrażenie, że ciągle się powtarzam. Jak nie chleb to pierogi. Widocznie świat je uwielbia.
Pierożki gyoza to japońskie pierożki z wieprzowiną, smażone na parze, w głębokim oleju lub gotowane na parze. Ciasto klasyczne: mąka, woda i sól. Nad farszem zastanawiałam się długo. Za wieprzowiną nie przepadam, a od dawna chciałam przygotować pierogi z kaczką. Zastanawiałam się, czy pierożki gyoza z kaczką nadal będą nazywały się gyoza. Nie wiem, ale zaryzykowałam i wyszło coś wspaniałego :). Mocno wyczuwalny imbir, krucha kapusta, zero dodatku tłuszczu, a farsz jest kremowy, wręcz się rozpływa. Odlot.
Cechą charakterystyczną tych pierożków (wersja smażona na parze) jest to, że są przysmażone tylko z jednej strony. Samo smażenie na parze jest już ciekawe. Najpierw podsmażamy surowe pierożki na tłuszczu, następnie wlewamy na patelnię wodę i przykrywamy pokrywką, gdy pierożki się ugotują, ściągamy przykrywkę i gdy woda wyparuje smażymy jeszcze chwilę. Efekt ciekawy. Pierożek jest chrupiący i miękki zarazem.
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- płaska łyżeczka soli
- 2 zmielone piersi z kaczki (bez skóry)
- 2 garście posiekanej kapusty pekińskiej (miękkie części)
- garść posiekanego szczypiorku
- garść posiekanych kiełków sojowych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki sosu rybnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- odrobina czerwonej papryczki chilli
- łyżka startego imbiru (świeżego)
- ½ łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 6 łyżeczek sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (ze względu na alergię użyłam z orzechów włoskich)
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- posiekany kawałek papryczki chilli
- Zagnieć ciasto.
- Gdy będzie miękkie i sprężyste zawiń je w folię spożywcza i odstaw na bok.
- Zmieszaj składniki na sos.
- Zmiel piersi z kaczki i dodaj wszystkie składniki na farsz.
- Dokładnie wymieszaj masę.
- Rozwałkuj ciasto.
- Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i lep.
- Surowe pierożki możesz zamrozić, albo ugotować na parze, usmażyć na parze lub w głębokim oleju.
- Podawaj z sosem.