Pierogi z gęsiną

Kolejna odsłona polskiej, zapomnianej gęsi – pierogi. Ale żeby nie było nudno i aby pokazać, że z pierogów można wyczarować wszystko, a kuchnie łączyć i czerpać inspirację zewsząd – pierogi z gęsiną, grzybami mun i imbirem.

Pierogi swoją drogą to wcale nie taki pracochłonny proces i nie trzeba od razu lepić całej wuchty. Zachciało mi się pierogów, 2 godziny i nie dość, że zrobione to i już zjedzone były. A dlaczego warto lepić samemu, a nie w pierwszym lepszym (gorszym) sklepie? Powodów przynajmniej trzy: w sklepach ciężko o smaczne pierogi, (sprawdzone źródło to co innego), po drugie ich cena jest nieadekwatna do zawartości (jedna pierś gęsi, pół kilo mąki i kilka grzybów = 12 zł = 100 pierogów), no i po trzecie, wiesz, że w pierogach z mięsem będzie mięso, a nie cały zwierz z kopytkami, żyłkami i ścięgnami.

pierogi z gęsią

Składniki
Cza przygotowania: 1,5 godziny
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
Farsz:
  • 1 zmielona piersi z gęsi (bez skóry)
  • 2 garści namoczonych i posiekanych grzybów mun lub shiitake
  • 250 ml bulionu (lub wody)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru (świeżego)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie
  1. Przesiej do miski mąkę z solą i dodaj ciepłej wody. Całość wymieszaj i zagnieć ciasto.
  2. Gdy będzie miękkie i sprężyste zawiń je w folię spożywcza i odstaw na bok.
  3. Zmiel piersi z gęsi i dodaj wszystkie składniki na farsz (poza bulionem).
  4. Dokładnie wymieszaj masę.
  5. Wyrabiając farsz dodawaj bulion (dodaję go zamiast tłuszczu, aby pierożki były wilgotne, a nie tłuste lub wiórowate). Mięso powinno wchłonąć cały płyn.
  6. Rozwałkuj ciasto.
  7. Szklanką wytnij kółka, nakładaj farsz i lep.
  8. Surowe pierożki możesz zamrozić, albo ugotować.
  9. Podawaj z bulionem lub same :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 7 = pięćdziesiąt sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>