Pierogi – warenyky

Tak jak w przypadku barszczu ukraińskiego nazwa prawidłowo sugeruje pochodzenie, tak w przypadku pierogów ruskich wprowadza w błąd. Otóż pierogi ruskie to tak naprawdę pierogi ukraiński. Warenyky to ukraińskie pierogi gotowane we wrzątku z różnym nadzieniem, głównie z ziemniakami, twarogiem i owocami lub miksem powyższych. Pierogi ruskie jadłam całe dzieciństwo, niestety jest w nich twaróg i to zakończyło naszą długoletnią przyjaźń. Ale nic straconego, ukraińskie warenyki z ziemniakami ratują sytuację. Po pierwsze dobrze doprawione ziemniaczki z cebulą, nadziane w pieróg, dobrze imitują pierogi ruskie. Po drugie to chyba najpyszniejsze w swojej prostocie, co by nie powiedzieć biedzie, danie. Idealne rozwiązanie obiadowe pod koniec miesiąca ;).

Drugie podejście do ciasta pierogowego i znowu sukces. Chyba kluczem do sukcesu jest zawinięcie ciasta w folię i odstawienie go w ciepłe miejsce na godzinkę lub dwie. W sumie warenyky możecie nadziać czymkolwiek, kapustą, grzybami, twarogiem czy mięsem. A gdy zrobicie ich za dużo, po prostu je zamroźcie.

ruskie-TAG2

Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól
Farsz:
  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól
  • masło

Przygotowanie
  1. Mąkę zagnieć z solą i wodą.
  2. Gdy ciasto będzie jednorodne, zawiń je w folię i odstaw na godzinę, albo i dwie.
  3. Ugotuje ziemniaki.
  4. Podsmaż na maśle posiekaną cebulę.
  5. Ugotowane ziemniaki zmiel lub ugnieć ręcznie z cebulą, pieprzem i solą.
  6. Rozwałkuj ciasto, wycinaj kółka, nakładaj farsz i lep :).
  7. Pierogi ugotuj we wrzątku (są gotowe po 2 minutach od wypłynięcia) albo zamroź.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć × = 36

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>