Pesto

Pesto z bazylii znają wszyscy. Kupić je można w każdym sklepie, ale nie wszyscy szykują to zielone cudo samodzielnie, a wiadomo, że domowe produkty mają wiele zalet. Na przykład wiemy co jest w środku. Może nie każdy zwraca uwagę na skład produktów, ale co wrażliwsze jednostki, a niestety się do nich zaliczam, muszą, bo już serdecznie dość mam puchnięcia, kataru i wysypek. Po drugie aspekt ekonomiczny, domowe wychodzi taniej.

A do czego takie pesto? Makarony czy gnocchi z pesto, jako pasta do kanapek, naleśników czy gofrów, dodatek do ryb i warzyw, w sumie do wszystkiego.

Skoro przygotowanie takiego pesto zajmuje dosłownie 3 minuty, a brudzimy jedynie blender, to czemu nie. Robimy własne!

pesto

Składniki
Czas przygotowania: 5 minut
  • doniczka bazylii
  • ½ małego ząbka czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii (orzechów nerkowca lub włoskich)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (kto może niech użyje parmezanu)
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Orzeszki upraż na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki umieść w moździerzu lub blenderze i zmiel.
  3. Gotowe pesto można przechowywać tydzień w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 × pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>