Czas na kolejne sztandarowe danie wegańskie. Pasztet z zielonej soczewicy z oliwkami. W sumie śmiesznie brzmi określanie wege potraw nazwami zarezerwowanymi dla mięsa, np. parówki wegańskie, kotlety sojowe o smaku kurczaka a la schabowe, czy własnie pasztet. Choć zastanawiałam się, czy słowo pasztet jest zarezerwowane tylko dla mięsnych wyrobów, no i SJP mówi jasno, że pasztet to „produkt spożywczy sporządzany z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów, które po zmieleniu i odpowiednim przyprawieniu zapieka się”.
No ale z drugiej strony, jak nazwać pasztet warzywny? Papką zapiekaną? A może zmiksowanymi, zapiekanymi warzywami? Na kotlety czy parówki też ciężko znaleźć substytut nazwy. Więc nie ma co się bić i tyle, kotlet to forma kulinarna, a co w nim jest to kwestia wyboru.
Ja wybrałam zieloną soczewicę, do tego czarne oliwki i dużo oregano, taki o włoski pasztecik :). Ale kombinacji są setki i kusi strasznie każda wersja, od karczocha i batata, przez fasolki i cieciorki, po kaszki, jaglanki i gryczanki. A dodatki, wszelki: pomidory suszone, szpinak, jarmuż, szparagi, marchewki, papryki, owoce, itd. O przyprawach nie wspominając. Ehhh, tak wiele dobra, a tak mało czasu i pojemności ;).

- 300 g surowej, zielonej soczewicy
- 3 marchewki
- 80 ml oleju rzepakowego
- szklanka oliwek czarnych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki posiekany
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- świeże oregano do posypania
- Soczewicę można namoczyć noc wcześniej w litrze wody.
- Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 40 minut.
- Ugotowana soczewicę przepłucz i umieć w misce.
- W lodówce znalazłam też marchewki, które wymagały wykorzystania, toteż je dodałam. Ale najpierw ugotowałam.
- Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
- Wszystkie składniki poza oliwkami umieść w misce z soczewicą (usuń liście i ziele angielskie).
- Teraz całość należy zmiksować, najlepiej blenderem, ale maszynka do mięsa też się spisze.
- Na koniec do masy dodaj posiekaną pietruszkę i oliwki (można je pokroić na połówki i kilka zostawić dla dekoracji).
- Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra/dół).
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż masę, na górze umieść oliwki i posyp całość grubą solą.
- Piecz w piekarniku 40 minut. Pod koniec możesz włączyć grilowanie, aby lekko przyrumienić wierzch.
- Gdy wystygnie najlepiej schłodzić go w lodówce przez noc.