Pasztet z zielonej soczewicy z oliwkami

Czas na kolejne sztandarowe danie wegańskie. Pasztet z zielonej soczewicy z oliwkami. W sumie śmiesznie brzmi określanie wege potraw nazwami zarezerwowanymi dla mięsa, np. parówki wegańskie, kotlety sojowe o smaku kurczaka a la schabowe, czy własnie pasztet. Choć zastanawiałam się, czy słowo pasztet jest zarezerwowane tylko dla mięsnych wyrobów, no i SJP mówi jasno, że pasztet to „produkt spożywczy sporządzany z kilku gatunków duszonego lub gotowanego mięsa i podrobów, które po zmieleniu i odpowiednim przyprawieniu zapieka się”.

No ale z drugiej strony, jak nazwać pasztet warzywny? Papką zapiekaną? A może zmiksowanymi, zapiekanymi warzywami? Na kotlety czy parówki też ciężko znaleźć substytut nazwy. Więc nie ma co się bić i tyle, kotlet to forma kulinarna, a co w nim jest to kwestia wyboru.

Ja wybrałam zieloną soczewicę, do tego czarne oliwki i dużo oregano, taki o włoski pasztecik :). Ale kombinacji są setki i kusi strasznie każda wersja, od karczocha i batata, przez fasolki i cieciorki, po kaszki, jaglanki i gryczanki. A dodatki, wszelki: pomidory suszone, szpinak, jarmuż, szparagi, marchewki, papryki, owoce, itd. O przyprawach nie wspominając. Ehhh, tak wiele dobra, a tak mało czasu i pojemności ;).

pasztet z soczewicy
pasztet z soczewicy
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut gotowania + 10 minut miksowania + 40 minut pieczenia
Składniki na blaszkę 22×12)
  • 300 g surowej, zielonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • szklanka oliwek czarnych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki posiekany
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • świeże oregano do posypania

Przygotowanie
  1. Soczewicę można namoczyć noc wcześniej w litrze wody.
  2. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 40 minut.
  3. Ugotowana soczewicę przepłucz i umieć w misce.
  4. W lodówce znalazłam też marchewki, które wymagały wykorzystania, toteż je dodałam. Ale najpierw ugotowałam.
  5. Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  6. Wszystkie składniki poza oliwkami umieść w misce z soczewicą (usuń liście i ziele angielskie).
  7. Teraz całość należy zmiksować, najlepiej blenderem, ale maszynka do mięsa też się spisze.
  8. Na koniec do masy dodaj posiekaną pietruszkę i oliwki (można je pokroić na połówki i kilka zostawić dla dekoracji).
  9. Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw.
  10. Piekarnik nagrzej do 180°C (góra/dół).
  11. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  12. Przełóż masę, na górze umieść oliwki i posyp całość grubą solą.
  13. Piecz w piekarniku 40 minut. Pod koniec możesz włączyć grilowanie, aby lekko przyrumienić wierzch.
  14. Gdy wystygnie najlepiej schłodzić go w lodówce przez noc.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 2 = sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>