Pastel de choclo

Pastel de choclo, nazwa sugeruje ciasto kukurydziane, choć dla nas to nic innego jak zapiekanka mięsna z kukurydzianą czapą. Nadzienie jest bardzo podobne do kubańskiego picadillo, z tą różnicą, że nie zawiera pomidorów, a do przyprawienia używamy kuminu. Pastel de choclo jest daniem na pełnej bogatości, na warstwie mielonego mięsa wołowego, ląduje gotowana pierś z kurczaka (taka z rosołu jest idealna), ugotowane jajko, a całość przykrywa się zmiksowaną kukurydzą (niby świeżą, ale puszkowana też się nada – co zrobić w kwietniu) i posypuje cukrem.

Pastel de choclo jest jednym z tych dań, które równie dobrze smakuje następnego dnia, podgrzane w piekarniku. Pyszne, mięsne nadzienie przegryzie się lepiej z rodzynkami i oliwkami, a czapa z kukurydzy będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nic tylko szamać.

Oryginalnie danie przygotowuje się w glinianym naczyniu pocillo, ale w zwykłym glinianym, żaroodpornym czy metalowym na pewno też Wam wyjdzie :). Myślę, że gdybym zbierała wszystkie tego typu sprzęty, nie miałabym dojścia do kuchni, więc trzeba iść na ustępstwa.

Pastel de choclo

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • 6 kolb kukurydzy świeżej (albo 400 g puszkowanej od biedy)
  • 0,5 kg mięsa wołowego, mielonego (raczej chudego – krzyżowa, rozbef)
  • 2 cebule
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • 2 jajka (1 ugotowane i jedno surowe)
  • łyżka masła
  • 150 g oliwek czarnych
  • 50 g rodzynek
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz
  • łyżka cukru
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
  1. Na początek szykujemy mięsne nadzienie.
  2. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na oliwie.
  3. Dodaj zmieloną wołowinę i podsmaż przez kilka minut.
  4. Dodaj pokrojone na połówki oliwki, rodzynki, paprykę, kumin, pieprz i sól, całość wymieszaj i jeszcze chwilę duś. Po czym zdejmij z ognia.
  5. Zetnij nasiona z surowych kolb, albo odsącz puszki.
  6. Przełóż kukurydzę do blendera, dodaj masło, jajko surowe, sól i pieprz i całość zmiksuj na gładką masę.
  7. W naczyniu do zapiekania umieść mięsko, na nim połóż rozdrobnioną na nieco mniejsze kawałki pierś z kury i połówki jajka (tego ugotowanego).
  8. Wszystko przykryj papką kukurydzianą (szczelnie dociskając masę do krawędzi).
  9. Po całości sypnij cukrem.
  10. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra/dół).
  11. Piecz 25-30 minut, a na ostatnie 10 minut dołącz grillowanie z góry, aby cukier się ładnie skarmelizował.
  12. Smakowitego :).

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − = trzy

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>