Pasta z papryki

Pasta z papryki, niby nic szczególnego, a to taka przydatna rzecz. Można jej używać do zup, na chleb, do makaronu, doprawiania, jako część sosów, albo innych past czy potraw, chociażby paprykarza ;). Jednym słowem, wszędzie.

Poziom mocy zależy tylko od Was, od tego ile ostrej papryki dodacie. Ja preferuję pikantną, ale tak, aby nie zabijało to smaku. Samo przygotowanie nie jest trudne, ale fakt, lepiej mieć gotową w lodówce. A w sezonie paprykowym, to aż grzech nie przygotować pasty paprykowej w ilości hurtowej. Niestety taka pasta nie wytrzymuje długo, dlatego najlepiej zamknąć ją w słoiczki i spasteryzować, wtedy będziecie mieli pewność, że się nie zepsuje i będziecie mogli z niej korzystać przez cały rok.

Pasta z papryki
Pasta z papryki
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 świeża ostra papryka bez pestek
  • łyżka wędzonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie
  1. Papryki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
  2. Ułóż je w piekarniku i piecz aż skórka będzie czarna miejscami – około 25 minut góra/dół do 180°C.
  3. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie.
  4. Dodaj posiekaną, świeżą papryczkę i smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj na patelnię przyprawy i całość smaż jeszcze chwilę.
  6. Obierz paprykę ze skórki i umieść ją w blenderze.
  7. Dodaj do blendera zawartość patelni i łyżkę soku z cytryny.
  8. Całość zmiksuj.
  9. Spróbuj i ewentualnie dodaj soli lub dopraw.
  10. Pastę można wekować, albo od razu szamać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 8 = sześćdziesiąt cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>