Pasta z czarnej fasoli

Pasta z czarnej fasoli czyli frijoles colados, to chyba najpopularniejsza rzecz do szamania w Gwatemali, no po tortillach oczywiście. W sumie popularna rzecz na całym świecie, pożywna, sycąca, smaczna i tania, więc nic dziwnego, że tak powszechna.

Co do samego przygotowania pasty z czarnej fasoli. W sumie można ją przyrządzić na dwa sposoby: na skróty i klasycznie.Na skróty wystarczy wziąć czarną fasolę z puszki, odsączyć, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, pieprz i sól i wszystko zblendować.

Wersja długa zajmuje więcej czasu. Noc wcześniej moczymy fasolę, następnie gotujemy do miękkości, miksujemy z podsmażoną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem i przekładamy na patelnię, gdzie całość podsmażamy, aż pasta mocno zgęstnieje. Myślałam, że w smaku nie będzie wielkiej różnicy (szczególnie gdy zamiast puszki, użyjemy wcześniej namoczonej i ugotowanej fasoli), ale jednak jest. Wersja dłuższa ma głębszy smak i po prostu jest smaczniejsza, więc jeżeli macie czas, to polecam trochę dłużej się pomęczyć :).

Pata z czarnej fasoli

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut + doba dla fasoli
  • pół szklanki czarnej fasoli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
  • pietruszka do posypania

Przygotowanie
  1. Noc wcześniej namocz fasole w dużej ilości wody.
  2. Następnego dnia wylej wodę i przepłucz fasolę.
  3. Fasolę umieść w garnku, zalej ją wodą (tak, aby była przykryta jeszcze 2 cm wody), posól i gotuj do miękkości (około 40 minut).
  4. W tym czasie na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Gdy fasola się ugotuje umieść ją razem z wodą w blenderze, dodaj podsmażoną cebulę i czosnek i zmiksuj.
  6. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli (pastę będziemy redukować, więc nie może być za słona).
  7. Pastę przełóż na patelnię i smaż, ciągle mieszając, aż będzie gęsta.
  8. Podawaj z chlebem lub tortillami posypaną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− jeden = 5

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>