Pasta z buraków i ciecierzycy

Kolejna pasta, smarowidło do chleba, tym razem piękna i różowa, a do tego pełna białka, czyli pasta z buraków i ciecierzycy. Można się pokusić o dodanie tahini i będzie buraczany hummus, ale tutaj już by trzeba było wyznawać całą filozofię i skupić się na przygotowaniach. W naszym przypadku mamy prosty i szybki konkret na kanapkę czy też samodzielną przekąskę w towarzystwie warzyw.

pasta z buraków i ciecierzycy

Składniki
Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia buraków
Ilość porcji: 2
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 małe lub 1 duży burak
  • łyżka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżka czarnuszki
  • pęczek pietruszki zielonej
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości.
  2. Cieciorkę, upieczone buraczki, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodawaj po odrobinie zimnej wody, aż całość uzyska pożądaną konsystencję.
  3. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i ziarna czarnuszki.
  4. Wszystko wymieszaj i szamaj :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć + 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>