Pasta curry, niby taka banalna rzecz, a pozwala na przygotowanie całej masy, różnych, aromatycznych i kolorowych potraw. Pastę curry wykorzystuje się w wielu kuchniach świata, od Tajlandii po Karaiby.
Są trzy kolory past curry: żółta (na zdjęciu), zielona i czerwona. Różnią się mocą i kolorem, który jest uzależniony od użytych papryczek. W zielonej używamy zielonych papryczek chilli, do przygotowania żółtej i czerwonej użyjemy czerwonych papryczek (żółta zawiera ich o połowę mniej).
Przygotowanie pasty curry jest banalnie proste i zajęło mi tylko kilka chwil, a taka domowa pasta curry jest o wiele bardziej aromatyczna, niż ta sklepowa, no i przy okazji mam pewność, że nie spuchnę od żadnej nieznanej E substancji. Może to dziwić, że tak zwracam uwagę na chemię w kupnym jedzeniu, absolutnie nie walczę z systemem, nawet śmieszy mnie ten nowy trend o jakości, domowości i świeżości. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to czego używacie, jeżeli macie swój ulubiony dżem ze sklepu, to smacznego, to Wam ma to smakować. No i nie oszukujmy się, nie wszyscy mają czas, żeby po pracy zrobić własny keczup, ćwikłę i upiec chleb. No ja mam, ale ja nie śpię, nie mam dzieci, no i to kocham. Wolę też wydać więcej na porządny kawałek mięsa, masło z masła i czekoladę z kakao, ale ktoś kto tego nie robi wcale nie jest gorszy. Jedzcie to co lubicie i na co macie ochotę. Ja mam tylko taki mały problem, po alergiku widać co zjadł, od badziewia puchnę, czerwienieję, mam wieczny katar, a nawet dostaję wstrząsu anafilaktycznego. Mało to fajne, dlatego zwracam uwagę na takie duperele jak skład.
- ½ szklanki suszonych czerwonych papryczek chilli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- ¼ szklanki suszonych czerwonych papryczek chilli, przekrojonych na pół i wypestkowanych
- ¼ szklanki zielonych papryczek chilli
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 3 białe ziarna białego pieprzu
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 4 posiekane szalotki
- 1 łyżka kurkumy
- ¼ szklanki posiekanej trawy cytrynowej
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- Na suchej patelni podpraż kolendrę, pieprz i papryczki.
- Przełóż je do moździerza i zmiel.
- Na patelni podsmaż szalotkę i czosnek.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj (około 3 minut).
- Przełóż do słoiczka i przechowuj do 3 miesięcy w lodówce.
- Pastę można też mrozić.
Jedna myśl na temat “Pasta curry”