Niedziela – tradycyjnie ciasteczko.
Paska ukraińska co prawda ciasteczkiem nie jest, dokładnie to ukraiński chleb drożdżowy, ale co za problem dodać trochę więcej cukru i rodzynek, no i pyszne drożdżowe ciacho gotowe. Nudno tak zawsze przepisu przestrzegać, ciekawie się robi, gdy coś zmieniamy, dodajemy czy odejmujemy, bo nigdy do końca nie wiadomo co i czy wyjdzie. W przypadku słodkiej paski się udało. Udało się nawet podwójnie, bo połowa zniknęła zanim zdążyła wystygnąć, dziwne…
Przygotowanie paski nie jest pracochłonne, zajmuje jednak trochę czasu. Ciasto przed pieczeniem odstawia się trzy razy do wyrośnięcia. Po czym piecze dwufazowo. Ale warto. W smaku przypomina wilgotną drożdżówkę, rwie się jak chałka, a do tego jest delikatna i puszysta. Można ją łączyć z masłem i dżemem, czy jeść samą. Na śniadanie i do kawy. Zawsze.
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 50 g masła
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru (w tym część cukru waniliowego, domowego tak nawet 2 solidne łyżki)
- 25 g drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- skórka otarta z cytryny
- Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i wody przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Dodaj mąkę i zaczyn, po czym wyrób ciasto.
- Gdy zacznie odchodzić od rąk, odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi objętość, dodaj skórkę z cytryny, roztopione masło i oliwę, zagnieć i odstaw ponownie do podwojenia objętości.
- Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego rodzynki, zagnieć i przełóż do okrągłej, nie dużej formy (użyłam takiej o średnicy 20 cm). Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 170°C (bez termoobiegu, grzanie z dołu).
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie dodaj grzałkę z góry.
- Po 15 minutach ciasto powinno być gotowe, ale na wszelki wypadek sprawdź czy jest gotowe patyczkiem.