Paprykarz

W tym tygodniu mieszkanie zmieniłam w małą manufakturę. To już nie jest zwykłe gotowanie obiadu, tylko szykowanie wszystkich posiłków. Doszło do absurdu, żeby już nic ze sklepu gotowego nie brać? Na śniadanie jak nie precle czy naleśniki z domową nutellą czy dżemem, to paprykarz, najlepiej z własnym chlebem. Ale staramy się stwarzać pozory normalnego domostwa. Adam smaruje paprykarz majonezem, tym z latającym koniem, ale wszystko do czasu :).

Wracając do paprykarza. W Rumunii paprykarz to narodowy przysmak, u nas raczej konserwa pod namiot. Jak wszystko pod namiotem, paprykarz smakuje dobrze, ale na co dzień traktujemy go jak tanie badziewie. W sumie taki sklepowy to fakt, zmielona ryba, zazwyczaj w całości, tani olej i ryż. A paprykarz może być taki dobry i zdrowy zarazem. Rumunii nawet przyrządzają paprykarz z jagnięciny. Ja się opanowałam i poszłam w klasykę, makrela i ryż, do tego, cebula, no i oczywiście tytułowa papryka. Szybka sprawa, a smak zdecydowanie lepszy, no i nie takie tłuste jak z puszki. Do tego dobry chleb, trochę koperku lub pietruszki i śniadanie gotowe. Podobno taki paprykarz można wekować i zabrać ze sobą pod namiot albo zjeść za jakiś czas. Podobno, bo nasz nie wytrzymał tak długo, już zniknął.

Paprykarz

Składniki
Czas przygotowania: 45 minut
  • makrela wędzona
  • pół szklanki ryżu
  • papryka
  • cebula
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryk
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • liść laurowy
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie
  1. Paprykę umyj, przekrój na pół i usuń nasionka.
  2. Piecz paprykę przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż skórka zacznie robić się ciemna.
  3. Upieczoną paprykę obierz ze skórki i umieść w blenderze.
  4. Podsmaż na patelni cebulę z liściem laurowym, dodaj przyprawy i całość podsmaż.
  5. Dodaj zmiksowaną paprykę, dwie łyżki koncentratu, wymieszaj całość i smaż jeszcze chwilę.
  6. Ugotuj ryż.
  7. Obierz makrelę z ości, a mięso rozdrobnij w palcach i przełóż do miski.
  8. Dodaj ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę z przyprawami (bez liścia).
  9. Całość wymieszaj i dopraw.
  10. Podobno najlepiej smakuje z majonezem ;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ dziewięć = 11

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>