Pancakes

Pancakes, czyli lepsza, bo amerykańska, wersja naszych naleśników.

Pewnie zauważyliście, że w serialach, każda porządna mama z uśmiechem na ustach, szykuje swoim pociechom stos pancakesów. Potem cała rodzina zasiada i pałaszuje, nalewając sobie soku pomarańczowego ze szklanego dzbanuszka, a przez okno wpadają promienie słońca. Ameryka :). U nas przecież jest tak samo, tylko jemy naleśniki. Ale to jedyna różnica ;).

No właśnie, jaka jest różnica pomiędzy naszym polskim naleśnikiem, a amerykańskim penkejksem? Naleśnik jest płaski, ale i większy. W klasyku dodajemy do niego dżemu, zwijamy lub składamy. Pancake jest mniejszy i wyższy, taki pulchniutki, na wypasie. No i oczywiście spływa po nim syrop klonowy. Nie powiem, smakowita, miła odmiana. Choć syrop zamieniłam na polski odpowiednik, czyli miód. Jedyne co mi się nie podoba, to dodatek proszku do pieczenia, dla puszystości, a wystarczy ubić białka i efekt ten sam.

Zapracowanym polecam pancakes na łikend. Potrzeba ładnej chwili, żeby usmażyć cały stos.

Pancakes

Składniki
  • 230 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • 30 g roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Dodatki:
  • miód
  • dżem
  • syrop klonowy
  • czekolada
  • owoce
  • itp.

Przygotowanie
  1. Ubij białka.
  2. Używając miksera połącz żółtka, cukier, sól, wodę, przestudzone masło i mąkę.
  3. Dodaj białka i delikatnie połącz masę.
  4. Rozgrzej patelnię.
  5. Jeżeli lubisz, możesz smażyć pancakesy na maśle, ja używam teflonowej patelni i nie dodaję masła.
  6. Wylewaj trochę ciasta na środek, smaż z dwóch stron i gotowe. Teraz tylko pozostałe 30 :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy × = 21

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>