Tak jak nasz pobyt ww Barcelonie, tak i ten tydzień kończymy paellą z owocami morza. W sumie danie banalnie proste, ryż i zwierzaki z morza, a wszystkich zachwyca. Mnie też, bo to przecież pyszne :).
Wersji paelli jest wiele. Z kurczakiem, wegetariańska, z owocami morza czy mieszana. Przepis w sumie jeden, prosty, a dodatki zależą tylko od nas. Na pewno musimy mieć cebulę, czosnek, paprykę, pomidorki no i ryż. Ryż średniodługi, taki jak do risotto może być, czyli arbrio, ale calasparra lub carnaroli też się nadadzą. Treści wybieracie sami, to na co macie ochotę. W naszej wersji wylądowały mule, krewetki i ośmiorniczka, która o tyle komplikuje, ze wymaga wcześniejszego podduszenia. Nie macie czasu i ochoty, to ją pomińcie.. Smasznego.
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut dla ośmiorniczki
- 3 macki ośmiornicy
- 0,5 kg krewetek
- 0,5 kg muli
- 400 g ryżu
- litr bulionu
- pół szklanki białego wina
- czerwona papryka
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- łyżeczka papryki słodkiej
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pietruszka posiekana
- duża łyżka masła do smażenia
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej masło i obsmaż pokrojoną na 3 centymetrowe kawałki ośmiorniczkę.
- Przełóż ośmiornicę do garnka, zalej ją bulionem (tak aby ja przykryć) i duś pod przykryciem przez godzinę.
- Dodaj masło na patelnię i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Po chwili dodaj pokrojoną paprykę i przyprawy. Całość podsmaż.
- Dodaj na patelnię ryż i chwilę smaż go z warzywami.
- Wlej na patelnię wino, po chwili dodaj koncentrat, bulion i pomidorki.
- Całość lekko niech się gotuje.
- Dodaj krewetki i mule, przykryj patelnie (albo przykrywką albo folią aluminiową).
- Ogień zmniejsz do minimum i duś tak wszystko koło 10 minut.
- Na koniec dołóż ośmiornicę.