Pad thai, czyli tak zwany patataj to chyba najbardziej znane danie tajskie. W sumie cała kuchnia tajska znajduje się na ulicy i właśnie patataj jest jednym z przykładów takiego ulicznego jedzenia. Prosta zasada ulicy, pad thai szama się od razu po przygotowaniu.
Pad thai jest banalnie prosty w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. Z ciekawostek, Pad thai został 5. najsmaczniejszym daniem świata według CNN w 2011 roku, moim zdaniem się nie mylili.
Pad thai to nic innego jak smażony makaron ryżowy z wołowiną/krewetkami/tofu/warzywami, jajkiem, orzeszkami arachidowymi i sosem. Sos to chyba najważniejszy składnik całego patataja. Mieszanka sosu rybnego, pasty z tamaryndowca, cukru, chilli i soku z limonki. Wszystko posypane kolendrą i szczypiorkiem. Nasz top 10.
- 200 g makaronu ryżowego, płaskiego
- 2 jajka
- 16 krewetek
- pęczek kolendry
- pęczek szczypiorku
- dymka
- 3 ząbki czosnku
- garść orzeszków arachidowych
- olej do smażenia
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
- 2 łyżki cukru (oryginalnie palmowego, choć trzcinowy i biały tez się spisuje)
- sok z połowy limonki
- łyżeczka posiekanej ostrej papryczki lub pół łyżeczki płatków chilli
- Ugotuj makaron ryżowy, przecedź i przelej sporą ilością zimnej wody. Najlepiej trzymać go w zimnej wodzie, wtedy się nie poskleja.
- Wymieszaj składniki sosu, aż cukier się roztopi.
- Na patelni podsmaż posiekaną dymkę i czosnek.
- Po 2 minutach dodaj obrane krewetki i smaż je po 2 minuty z każdej strony.
- Wbij na patelnię jajka i poczekaj aż lekko się zetną. Po chwili wymieszaj jajka.
- Dodaj na patelnię makaron i całość wymieszaj.
- Dodaj na patelnię sos, całość ponownie wymieszaj i smaż jeszcze 3 minuty.
- Makaron nie powinien być mokry, ale też nie przesuszony.
- Przełóż całość na talerze, posyp posiekanymi orzeszkami, kolendrą i szczypiorkiem.