Pączki arabskie

Jedno z milszych świąt – tłusty czwartek. A każde święto trzeba świętować. Nie ważne, że kuchnia arabska, tradycja to tradycja i pączka (albo i pięć lub i osiem) trzeba zjeść. A najlepiej takiego, którego się samemu upichci.

Troszkę poszperałam i znalazłam, przepis na pączki arabskie. Różnią się w sumie wielkością i brakiem nadzienia. Na upartego można je nadziać, np. konfiturą z fig lub róży, albo zjeść w towarzystwie dżemu. Dzięki temu, że są mniejsze, to i więcej ich można zjeść, tak na oko, 1 nasz pączek to takie 4 arabskie :).

Ostatni raz pączki smażyłam z mamą, jakieś 20 lat temu, więc z tym większą niecierpliwością czekałam na dzisiejszy dzień. Trochę się bałam, ale wyszło. Wyszło i to jak :).

Przepis jest o tyle ciekawy, że nie zawiera mleka. Wystarczy zwykła woda. Ale z doświadczenia wiem, że drożdże świetnie rosną na mleku sojowym, a to one są w pączkach kluczem do sukcesu. A im lepiej pączusie wyrosną, tym bardzie puszyste i delikatne będą, napiją się mniej tłuszczu, a dodatek proszku do pieczenia będzie zbędny. Jeżeli zabieracie się do pączków po raz pierwszy, to musicie pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze nie można się spieszyć. Pączki potrzebują sporo czasu na to, aby porządnie wyrosnąć. Po drugie ciasto na pączki jest luźniejsze od drożdżowego, więc nie można za bardzo podsypywać go mąką, tylko tyle ile trzeba. O tym, ze trzeba używać świeżych składników pisać nie będę :). No i ostatnia rzecz, tłuszcz. Jeżeli macie wprawę albo zapas ciasta do eksperymentów, to ustawienie odpowiedniej temperatury tłuszczu nie sprawi Wam problemów. Jeżeli jednak rzadko smażycie w głębokim tłuszczu, to polecam użyć termometru cukierniczego. Pączki powinniśmy smażyć w oleju o temperaturze około 175ºC. A, no i jakiego tłuszczyć. najlepiej na smalcu, ale olej rzepakowy czy palmowy też będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.

Powodzenia :).

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania,
  • 100 ml ciepłej wody/mleka roślinnego
  • 1 jajko
  • 13 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka rozpuszczonego i schłodzonego masła
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu

Przygotowanie
  1. Z łyżki mąki i cukru, mleka i drożdży przygotuj zaczyn. Gdy urośnie jest gotowy.
  2. Mąkę przesiej z przyprawami i resztą cukru, dodaj jako i zaczyn.
  3. Zacznij wyrabiać ciasto.
  4. Po chwili dodaj masło.
  5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste.
  6. Przykryj je folią i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (od 1,5 do 3 godzin).
  7. Po tym czasie, należy ponownie, krótko wyrobić ciasto.
  8. Możesz albo formować pączki ręcznie, odrywając kawałki ciasta i rolując kulki.
  9. Drugim sposobem jest rozwałkowanie ciasta na wysokość 1 cm i wycinanie małą foremka kółek (albo innych wzorków).
  10. Gotowe pączusie odstaw pod przykryciem, do podwojenia objętości. To ważne aby wyrosły.
  11. Nagrzej olej w szerokim garnku do 175ºC.
  12. Smaż po kilka sztuk, tak aby z każdej strony były rumiane.
  13. Odkładaj na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  14. Jeżeli masz ochotę, to je nadziej, oprósz cukrem pudrem albo zjedz :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 6 = jedenaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>