Hiszpańska kuchnia łączy w sobie wiele tradycji kulinarnych z różnych zakamarków świata. Przyprawy takie jak cynamon, szafran, gałka muszkatołowa, czy ryż z Indii i krajów arabskich, ziemniaki i paprykę z Meksyku, francuskie zamiłowanie do deserów, owoce morza, no i wino. To wszystko się przeplata, łączy i uzupełnia.
Podczas pobytu w Hiszpanii, gotowaliśmy najprościej, aby wydobyć i poznać podstawowe smaki owoców, warzyw, mięs i przede wszystkim morskich zwierzaków. Podstawą było masło, czosnek i cebula, do tego pieprz, papryka, pietruszka i sól. Wszystko pyszne. Ale gdy znaleźliśmy na targu ośmiornicę, pokusiliśmy się o coś więcej. Ośmiornica w winie, z pomidorami i cynamonem. Adam zajął się brudną robotą, czyli pobił ośmiornicę (aby rozbić mięso, mrożonej nie trzeba, zamarzająca woda robi robotę za nas), ja ją doprawiłam i utopiłam w winie, po czym umieściłam w piecu na dwie godziny. Efekt – jak zawsze pyszne. Gdyby nie było, bym o tym nie pisała. Do ośmiorniczki warto ubezpieczyć się w dobre pieczywo, bo sos jest obłędny, ale i bardzo mocny w smaku. Ja na szybko upiekłam wczoraj bagietkociabatę – zawsze lepsza niż dmuchana sklepowa.

- 1 ośmiornica
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- dwa liście laurowe
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 100 ml przecieru pomidorowego
- masło do smażenia
- ewentualnie pomidorki koktajlowe
- Podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek.
- Pokrój macki ośmiornicy na 3 cm kawałki.
- Dodaj do cebuli i obsmaż ją z każdej strony, aż będzie mocno różowa.
- Dodaj na patelnię wino, przecier i dodaj przyprawy.
- Duś ośmiornicę 10 minut.
- Nagrzej piekarnik do 180 ºC.
- Przełóż zawartość patelki do naczynia do zapiekania. Podlej całość wodą.
- Naczynie przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika.
- Po godzinie zdejmij folie i piecz jeszcze 30 minut. Gdy sos za mocno odparuje, uzupełnij go wodą.
- Pod koniec pieczenia umieść w piecu na 10 minut pomidorki koktajlowe.
- Podawaj z bułą.