Ośmiornica w winie

Hiszpańska kuchnia łączy w sobie wiele tradycji kulinarnych z różnych zakamarków świata. Przyprawy takie jak cynamon, szafran, gałka muszkatołowa, czy ryż z Indii i krajów arabskich, ziemniaki i paprykę z Meksyku, francuskie zamiłowanie do deserów, owoce morza, no i wino. To wszystko się przeplata, łączy i uzupełnia.

Podczas pobytu w Hiszpanii, gotowaliśmy najprościej, aby wydobyć i poznać podstawowe smaki owoców, warzyw, mięs i przede wszystkim morskich zwierzaków. Podstawą było masło, czosnek i cebula, do tego pieprz, papryka, pietruszka i sól. Wszystko pyszne. Ale gdy znaleźliśmy na targu ośmiornicę, pokusiliśmy się o coś więcej. Ośmiornica w winie, z pomidorami i cynamonem. Adam zajął się brudną robotą, czyli pobił ośmiornicę (aby rozbić mięso, mrożonej nie trzeba, zamarzająca woda robi robotę za nas), ja ją doprawiłam i utopiłam w winie, po czym umieściłam w piecu na dwie godziny. Efekt – jak zawsze pyszne. Gdyby nie było, bym o tym nie pisała. Do ośmiorniczki warto ubezpieczyć się w dobre pieczywo, bo sos jest obłędny, ale i bardzo mocny w smaku. Ja na szybko upiekłam wczoraj bagietkociabatę :) – zawsze lepsza niż dmuchana sklepowa.

Ośmiornica w winie
Ośmiornica w winie
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 1,5 godziny w piecu
  • 1 ośmiornica
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • dwa liście laurowe
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • masło do smażenia
  • ewentualnie pomidorki koktajlowe

Przygotowanie
Przepis absolutnie nie wymaga soli, soki z ośmiornicy i wino załatwią sprawę, a jeżeli uznacie, że jest za mało słone, zawsze można dosolić :).
  1. Podsmaż na maśle posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Pokrój macki ośmiornicy na 3 cm kawałki.
  3. Dodaj do cebuli i obsmaż ją z każdej strony, aż będzie mocno różowa.
  4. Dodaj na patelnię wino, przecier i dodaj przyprawy.
  5. Duś ośmiornicę 10 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 ºC.
  7. Przełóż zawartość patelki do naczynia do zapiekania. Podlej całość wodą.
  8. Naczynie przykryj folią aluminiową i wsadź do piekarnika.
  9. Po godzinie zdejmij folie i piecz jeszcze 30 minut. Gdy sos za mocno odparuje, uzupełnij go wodą.
  10. Pod koniec pieczenia umieść w piecu na 10 minut pomidorki koktajlowe.
  11. Podawaj z bułą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć + = 10

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>