Mule po belgijsku

Klasyczne mule po belgijsku, szybki i prosty przepis, z tą różnicą, że zamiast czosnku mamy seler i por, a sól i pieprz uzupełnia tymianek. No i to co lubię najbardziej – wino, które zostaje, a zmarnować się nie może.

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 1 kg omułków
  • mały por
  • szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 200 ml białego, wytrawnego wina – Riesling
  • łyżka masła
  • tymianek
  • liść laurowy
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Umyj omułki w zimnej wodzie – nie trzeba ich szorować, bo większość dostawców robi to za nas. Wyrzuć otwarte i połamane muszle.
  2. Posiekaj szalotkę, pora i seler.
  3. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa i lekko podsmaż.
  4. Dodaj liść laurowy, tymianek i połowę pietruszki. Dorzuć małże i wszystko razem wymieszaj.
  5. Wlej wino i przykryj garnek przykrywką. Gotuj 3-4 minut.
  6. Przełóż omułki na talerz (wyrzuć te, które się nie otworzyły), posyp pietruszką i szamaj z pieczywem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>