Omlet tamagoyaki

Japońskie dania są delikatne, Japończycy nie przesadzają z solą, ich ostre dania nie są ostre, a słodkości lekko mdłe. Takie o dziwaki, dlatego omlet też nie może być zwykły. Nie dość, że wersja na słodko, to z wodorostem w środku, do tego kształt ślimaczka. Czysty obłęd ;).

Tamagoyaki często stanowi dodatek do sushi, ale jest również elementem śniadania. To też postanowiliśmy zaryzykować. No i… W smaku ciekawe, słono-słodkie, delikatne i sycące, miękkie i ciągnące zarazem. Kolejny przykład pełnej harmonii kuchni japońskiej.

Ale co mnie urzekło w tym omleciku najbardziej, to że mogłam się pobawić. Samo przygotowanie zajmuje chwile, ale przy dekoracji można stracić poczucie czasu. Totalna dowolność, szaleństwo :).

Omlet tamagoyaki

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka sake (jak nie macie, to trudno, nie dodacie)
  • 1 łyżka cukru (czubata)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście nori
  • tłuszcz do smarowania patelni

Przygotowanie
  1. Jajka rozbij do miski i dobrze roztrzep.
  2. Dodaj sake, cukier i sól.
  3. Nagrzej patelnię (najlepiej kwadratową, ale na okrągłej też się da) i przetrzyj ją tłuszczem.
Omlet przyrządza się partiami.
  1. Wlej na patelnię część masy, tak aby powstała równa, cienka warstwa.
  2. Przykryj omlet liściem nori.
  3. Gdy omlet lekko się zetnie, zwijaj go w ślimaka.
  4. Umieść omlet na brzegu patelni, otwartym brzegiem do środka.
  5. Teraz wylej kolejną warstwę masy jajecznej, tak aby brzeg ze ślimaka dotykał nowej warstwy (to je połączy).
  6. Wyłóż kolejny liść nori i zwijaj całość.
  7. Powtarzaj te czynności, aż skończy Ci się masa.
  8. Przełóż omlet na deskę, pokrój w plastry i dekoruj, albo jedz :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy + 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>