Norweska zupa rybna

No i nastał czas na moje ulubione – zupa.

Składniki
  • 300 g łososia bez skóry
  • 300 g dorsza bez skóry
  • 200 g krewetek świeżych lub rozmrożonych
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • 700 ml bulionu
  • koperek
  • oliwa

Przygotowanie
  1. Cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek, marchewkę potnij na talarki. Umyj ryby i pokrój w sporą kostkę
  2. W garnku (najlepiej z grubym dnem) podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i marchewkowe talarki. Po kilku minutach dodaj paprykę i łyżkę przecieru pomidorowego. Podsmaż chwilę i zalej całość bulionem. Gdy płyn się zagotuje, dodaj rybki. Gdy powtórnie się zagotuje dodaj krewetki, przypraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posyp koperkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem + = 11

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>