No i nastał czas na moje ulubione – zupa.
Składniki
- 300 g łososia bez skóry
- 300 g dorsza bez skóry
- 200 g krewetek świeżych lub rozmrożonych
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz
- 700 ml bulionu
- koperek
- oliwa
Przygotowanie
- Cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek, marchewkę potnij na talarki. Umyj ryby i pokrój w sporą kostkę
- W garnku (najlepiej z grubym dnem) podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i marchewkowe talarki. Po kilku minutach dodaj paprykę i łyżkę przecieru pomidorowego. Podsmaż chwilę i zalej całość bulionem. Gdy płyn się zagotuje, dodaj rybki. Gdy powtórnie się zagotuje dodaj krewetki, przypraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posyp koperkiem.