Nogi gęsi w miodzie pitnym z jabłkami

Kolejna odsłona listopadowej gęsiny – nogi gęsi w miodzie pitnym z jabłkami. Rzecz bardzo łatwa w przygotowaniu, ale rozwlekła w czasie. Sama gęś jest delikatna, choć tłusta i sycąca, więc jest to zdecydowanie pozycja obiadowa niż smakowa kolacja.

Miód pitny można śmiało zastąpić cydrem lub białym winem, należy wówczas dosłodzić całość dwoma łyżkami miodu. Jabłka można zastąpić gruszkami, a słodkie bataty ziemniakami. Takie to wygodne mięsko, że do wszystkiego pasuje.

nogi gęsi w miodzie pitnym

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny w piecu + 24 godziny w lodówce
  • 2 nogi z gęsi
  • 4 jabłka (twarde, np. kosztele)
  • cebula
  • 300 ml miodu pitnego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki kminku
  • łyżka majeranku
  • łyżka ziaren kolendry
  • sól i pieprz
  • bataty

Przygotowanie
  1. W moździerzu rozetrzyj kolendrę z majerankiem, kminkiem i czosnkiem.
  2. Natrzyj tą marynata nogi gęsi od strony mięsa i schowaj gęś do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia ułóż nogi na zimnej patelni (skórą do dna) i wytapiaj tłuszcz na średnim ogniu do zrumienienia skóry. Na chwilę odwróć je na drugą stronę, aby zamknąć pory mięsa.
  4. Nogi przełóż do żaroodpornego naczynia, zalej całość miodem pitnym, dodaj ćwiartki jabłek i połówki cebuli.
  5. Zapiekaj całość pod szczelnym przykryciem 2 godziny w 180 °C.
  6. minut przed końcem dodaj pokrojone bataty (możesz też upiec je osobno).
  7. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + = osiem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>