Zabrakło musztardy w domu? No to może tym razem zrobicie swoją? My raz spróbowaliśmy i sklepowej już u nas nie będzie. Zawsze wydawało mi się to trudniejsze i bardziej skomplikowane, zrobienie domowej, własnej musztardy. Nic bardziej mylnego. Wystarczy blender lub moździerz pod ręką, gorczyca i biała i czarna i smakowy dodatek: wino wytrawne, słodkie, ocet, miód, piwo lub chilli. Na co tylko macie ochotę. Poniżej kilka przepisów :).
Składniki
Ilość: słoiczek 150 ml
MUSZTARDA MIODOWA
- 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
- 5 łyżek octu białego winnego
- 3-5 łyżek wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
MUSZTARDA Z BIAŁYM WINEM
- 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
- 5 łyżek octu białego winnego
- 6 łyżek białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka brązowego cukru
MUSZTARDA PIWNA
- 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
- 5 łyżek octu białego winnego
- 6 łyżek ciemnego piwa typu stout
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru muscovado
MUSZTARDA PIKANTNA
- 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
- 5 łyżek octu białego winnego
- 6 łyżek wody
- 1 łyżeczka płatków chilli
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
- Gorczycę zalej octem i dodatkowym płynem (woda, wino, piwo) i odstaw na kilka godzin, aż gorczyca wchłonie cały płyn.
- Umieść gorczyce w moździerzu lub kielichu blendera, dodaj pozostałe składniki i całość utrzyj.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj do 1 miesiąca.