Musztarda

Zabrakło musztardy w domu? No to może tym razem zrobicie swoją? My raz spróbowaliśmy i sklepowej już u nas nie będzie. Zawsze wydawało mi się to trudniejsze i bardziej skomplikowane, zrobienie domowej, własnej musztardy. Nic bardziej mylnego. Wystarczy blender lub moździerz pod ręką, gorczyca i biała i czarna i smakowy dodatek: wino wytrawne, słodkie, ocet, miód, piwo lub chilli. Na co tylko macie ochotę. Poniżej kilka przepisów :).

musztarda

Składniki
Ilość: słoiczek 150 ml
MUSZTARDA MIODOWA
  • 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
  • 5 łyżek octu białego winnego
  • 3-5 łyżek wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
MUSZTARDA Z BIAŁYM WINEM
  • 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
  • 5 łyżek octu białego winnego
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
MUSZTARDA PIWNA
  • 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
  • 5 łyżek octu białego winnego
  • 6 łyżek ciemnego piwa typu stout
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru muscovado
MUSZTARDA PIKANTNA
  • 5 łyżek gorczycy (białej, czarnej lub obu)
  • 5 łyżek octu białego winnego
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie
  1. Gorczycę zalej octem i dodatkowym płynem (woda, wino, piwo) i odstaw na kilka godzin, aż gorczyca wchłonie cały płyn.
  2. Umieść gorczyce w moździerzu lub kielichu blendera, dodaj pozostałe składniki i całość utrzyj.
  3. Przełóż do słoiczka i przechowuj do 1 miesiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć − 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>