Musaka

Musaka to klasyczna grecka zapiekanka z mięsa, bakłażanów, ziemniaków i cukinii zapiekana pod beszamelem. Nie jest to zwykła przekąska, tylko syty i porządny obiad. Samo przygotowanie zajmuje już dłuższą chwilę, ale czasem warto, szczególnie, że ta bardziej mięsna część Was będzie przeszczęśliwa.

Podstawa w musace to mięsny sos. Klasycznie powinno to być mięso wieprzowe np. z łopatki, my użyliśmy dzikiej polskiej świni, czyli dzika, a dokładniej jego karkówki. Do tego pomidory i przyprawy, w których drzemie siła musaki: cynamon i gałka muszkatołowa. Całość w smaku dopełnia miód i cytryna, a aromatu nadaje czosnek.

Musaka to zapiekanka, czyli samodzielny byt. Nie potrzeba mu dodatków i surówek, w sobie ma dodatek idealny, króla warzyw: ziemniaka, no i bakłażany i cukinie. Całość przykryta beszamelem, który nadaje maślany smak. Słowem zapiekanka idealna.

musaka

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
  • 0,7 kg mięsa wieprzowego lub dzika (łopatka, karkówka)
  • duża cukinia
  • duży bakłażan
  • 5 ziemniaków
  • puszka pomidorów z puszki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 laski cynamonu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • garść posiekanego koperku
  • żółtko
Beszamel:
  • 50 g masła
  • 30 g maki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka sojowego
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 żółtko

Przygotowanie
Sos:
  1. Mięso zmiel.
  2. W garnku podsmaż grubo posiekaną cebulę. Dodaj mięso i podsmaż je do zrumienienia.
  3. Dodaj pomidory, koncentrat i całość wymieszaj.
  4. Dopraw solą, pieprzem, dodaj miód, cytrynę, ziele angielskie, laski cynamonu, gałkę muszkatołową i całe ząbki czosnku.
  5. Gdy płyn odparuje, dodaj bulion i gotuj na małym ogniu (około 40 minut), aby z całości powstał sos.
  6. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia i wyjmij cynamon, ziele angielskie i czosnek.
  7. Dodaj do sosu żółtko i koperek i całość wymieszaj.
Warzywa:
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. W międzyczasie pokrój cukinię i bakłażana w plastry (najlepiej wzdłuż) i ziemniaki w talarki (wszystkie warzywa na 1 cm grubości).
  3. Na blaszce ułóż papier do pieczenia.
  4. Na dłonie nalej odrobinę oliwy i wysmaruj nią warzywa, następnie ułóż na blaszce.
  5. Piecz 10-15 minut.
Beszamel:
  1. W garnku na średnim ogniu rozpuść masło.
  2. Dodaj mąkę i całość mieszając podsmaż – nie przypal.
  3. Po chwili dodaj ciepłe mleko i mieszaj do zgęstnienia sosu.
  4. Na koniec dodaj przyprawy (gałka, sól i pieprz).
  5. Zdejmuj sos z ognia, dodaj do niego żółtko i wymieszaj.
Całość:
  1. W blaszce ułóż ziemniaki – ciasno.
  2. Wyłóż połowę sosu i ułóż cukinie.
  3. Wyłóż resztę sosu i ułóż na nim bakłażany.
  4. Całość zalej beszamelem.
  5. Zapiekaj w piekarniku w 200°C do zrumienienia beszamelu (20-30 minut)
  6. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 4 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>