Każdy ma czasem ochotę na słodkie, a na czekoladowe to już w ogóle. Delikatna, puszysta pianka czekoladowa to coś najwspanialszego na świecie. Dlaczego sobie jej odmawia? Zazwyczaj w przepisie na mus czekoladowy widnieje tona kremówki, ale wszystko da się obejść. Zamiast bitej śmietany – ubite białka jaj, a w wersji wegańskiej – woda z ciecierzycy. Wiadomo smaku musu na kremówce się nie podrobi, ale ten deser w niczym nie jest gorszy od oryginału.
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce (przynajmniej)
Składniki na 2 porcje:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka lub 100 ml wody z ciecierzycy
- 2 łyżki drobnego cukru (np. trzcinowego)
- szczypta soli
- ewentualnie jako dodatek owoce świeże lub suszone, orzechy, czekolada, itd.
Przygotowanie
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wersja z jajkami:
- Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej lub po prostu w mikrofali.
- Odstaw niech przestygnie.
- Żółtka utrzyj z cukrem, tak aby były bardzo puszyste.
- Białka jaj ubij z solą na sztywno.
- Do żółtek mieszając dodawaj powoli roztopioną czekoladę.
- Dodaj do masy łyżkę białek i delikatnie mieszaj.
- Przełóż masę czekoladową do białek i wymieszaj całość delikatnie.
- Rozlej masę do kokilek lub szklane.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Im dłużej poleży mus tym lepszy będzie.
Wersja wege:
- Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej lub po prostu w mikrofali.
- Odstaw niech przestygnie.
- Wodę z ciecierzycy ubij z solą na sztywno – jakbyś ubijał białka jaj.
- Gdy piana będzie sztywna, ciągle ubijając, dodawaj powoli cukier.
- Dodaj do roztopionej czekolady łyżkę piany i delikatnie mieszaj.
- Przełóż masę czekoladową do pozostałej piany i wymieszaj całość delikatnie.
- Rozlej masę do kokilek lub szklane.
- Odstaw do lodówki na 1 godzinę. Im dłużej poleży mus tym lepszy będzie.