Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą

Naszło mnie na coś słodkiego, ale jesienią klimat na zewnątrz jest zbyt wrogi, aby udać się do sklepu. Postanowiłam zrobić mały rekonesans w kuchni. Znalazłam czekoladę i orzeszki, mąkę i masło mam zawsze, więc padło na muffiny z masłem orzechowym i czekoladą. Jeśli nie macie w domu gotowego masła orzechowego, to wystarczy podpiec orzeszki i zmiksować je w blenderze. Po 15 minutach macie domowe masło :).

A muffiny to o tyle wdzięczna rzecz, że wychodzi zawsze, a cała robota polega na zmieszaniu składników i upieczeniu ich, ot cała filozofia :).

muffiny z masłem orzechowym
muffiny z masłem orzechowym
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła orzechowego
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 175 ml mleka roślinnego/wody
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • orzeszki do dekoracji

Przygotowanie
  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  2. Jajka utrzyj z cukrem.
  3. Do jajek dodaj wodę/mleko i roztopione masło. Całość zmiksuj.
  4. Dodaj do masy mąkę i całość zmiksuj.
  5. Na koniec dodaj do cista ¾ czekolady (połamanej na mniejsze kawałki).
  6. Papilotki napełnij do ⅓ ciastem.
  7. Na ciasto wyłóż łyżeczkę masła orzechowego i całość przykryj ciastem, tak aby masło było w środku.
  8. Posyp ciasto orzeszkami i resztą czekolady.
  9. Piecz 20 minut w 160ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× trzy = 6

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>