Muffiny śliwkowe z masłem orzechowym

Nadszedł sezon śliwkowy to i czas na wszystko ze śliwkami. Powidła już gotowe, teraz cza na muffiny śliwkowe z masłem orzechowym jako ciekawy dodatek. W sumie wszystko z masłem orzechowym smakuje bosko, ale owoce i masło to już orgia.

Muffiny to taki wdzięczny twór, ze wchodzą ze wszystkim. Z owocami, czekoladą, z warzywami, serem czy nawet mięskiem Idealne do łapki i w drogę.

muffiny ze śliwkami

Składniki
Cza przygotowania: 30 minut
Około 12 muffinek
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 ml mleka sojowego
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • skórka starta z cytryny
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 4 duże śliwki węgierki lub 6 małych
  • + dodatkowe 6-7 małych przekrojonych na pół na wierzch muffiny
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie
  1. Wymieszaj suche składniki w misce.
  2. Osobno wymieszaj jajko, mleko, roztopione masło i startą skórkę z cytryny.
  3. Połącz składniki.
  4. Pokrój śliwki w kostkę. Zostaw część połówek na górę muffin.
  5. Dodaj śliwki do ciasta i wymieszaj.
  6. Nałóż ciasto do papilotek do połowy wysokości.
  7. Teraz nałóż po łyżeczce masła orzechowego i przykryj resztą ciasta do ¾ wysokości papilotki.
  8. Na górze ułóż połówki śliwek miąższem do góry i posyp orzeszkami.
  9. Piecz muffiny przez 25 minut w 180ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


4 + osiem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>