Nadszedł sezon śliwkowy to i czas na wszystko ze śliwkami. Powidła już gotowe, teraz cza na muffiny śliwkowe z masłem orzechowym jako ciekawy dodatek. W sumie wszystko z masłem orzechowym smakuje bosko, ale owoce i masło to już orgia.
Muffiny to taki wdzięczny twór, ze wchodzą ze wszystkim. Z owocami, czekoladą, z warzywami, serem czy nawet mięskiem Idealne do łapki i w drogę.
Składniki
Cza przygotowania: 30 minut
Około 12 muffinek
- 175 g mąki pszennej
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 130 ml mleka sojowego
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- skórka starta z cytryny
- pół szklanki masła orzechowego
- 4 duże śliwki węgierki lub 6 małych
- + dodatkowe 6-7 małych przekrojonych na pół na wierzch muffiny
- garść posiekanych orzeszków ziemnych
Przygotowanie
- Wymieszaj suche składniki w misce.
- Osobno wymieszaj jajko, mleko, roztopione masło i startą skórkę z cytryny.
- Połącz składniki.
- Pokrój śliwki w kostkę. Zostaw część połówek na górę muffin.
- Dodaj śliwki do ciasta i wymieszaj.
- Nałóż ciasto do papilotek do połowy wysokości.
- Teraz nałóż po łyżeczce masła orzechowego i przykryj resztą ciasta do ¾ wysokości papilotki.
- Na górze ułóż połówki śliwek miąższem do góry i posyp orzeszkami.
- Piecz muffiny przez 25 minut w 180ºC.