Czasem każdego nachodzi chęć na coś słodkiego, ale idzie lato i po pochłonięciu tabliczki czekolady zaczynamy mieć wyrzuty sumienia, a przynajmniej ja je posiadam. Idealnie wtedy sprawdzają się muffiny marchewkowe. Są szybkie w przygotowaniu, wymagają niewielu składników, które zazwyczaj mam w domu, a przez dodatek marchewki wydają się być zdrowe i lekkie, wręcz nie wypada ich nie zjeść.
Dodatek lukru w naszym przypadku stał się niezbędny, bo przesadziłam z ograniczeniem cukru. Przepis został już skorygowany o ten błąd :).
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut +25 minut pieczenia
Ilość: 18 muffinek
- ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (100 g)
- 4 łyżki miodu lub 110 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 zmielonych goździków
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki soli
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 2 jajka
- 1 starte jabłko
- 1 szklanka startej marchwi
Przygotowanie
- Wymieszaj suche i mokre składniki osobno.
- Następnie połącz całość ze startą marchewką i jabłkiem.
- Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do ¾ ciastem.
- Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut w 180ºC, do suchego patyczka.
- Jeżeli lubisz polej całość lukrem lub czekoladą.