Muffinki marchewkowe

Czasem każdego nachodzi chęć na coś słodkiego, ale idzie lato i po pochłonięciu tabliczki czekolady zaczynamy mieć wyrzuty sumienia, a przynajmniej ja je posiadam. Idealnie wtedy sprawdzają się muffiny marchewkowe. Są szybkie w przygotowaniu, wymagają  niewielu składników, które zazwyczaj mam w domu, a przez dodatek marchewki wydają się być zdrowe i lekkie, wręcz nie wypada ich nie zjeść.

Dodatek lukru w  naszym przypadku stał się niezbędny, bo przesadziłam z ograniczeniem cukru. Przepis został już skorygowany o ten błąd :).

muffiny marchewkowe

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut +25 minut pieczenia
Ilość: 18 muffinek
  • ⅔ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (100 g)
  • 4 łyżki miodu lub 110 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 2 jajka
  • 1 starte jabłko
  • 1 szklanka startej marchwi

Przygotowanie
  1. Wymieszaj suche i mokre składniki osobno.
  2. Następnie połącz całość ze startą marchewką i jabłkiem.
  3. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do ¾ ciastem.
  4. Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 minut w 180ºC, do suchego patyczka.
  5. Jeżeli lubisz polej całość lukrem lub czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć + 5 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>