Każdy o mleku sojowym słyszał. Ale nie każdy wie, że bez większych problemów, można je przygotować samemu w domu. Domowe mleko sojowe ma wiele zalet: jest zdecydowanie tańsze, wiemy co w nim jest (nie ma zbędnych dodatków jak sól, cukier, benzoesany i inne badziewia) i jest zdecydowanie smaczniejsze.
Może samego nie ma co pić, ale jako kakao, baza do ciast i chlebów, czy element koktajli, kaszek śniadaniowych czy deserów spełnia swoją rolę w 100%. Nic tylko lecieć po soję, namoczyć i drugiego dnia zabrać się za „mleczarski” biznes.

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut + kilka godzin moczenia
- 200 g soi suchej
- woda
Przygotowanie
- Soję namocz w wodzie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Namoczoną soję dokładnie wypłucz.
- Soję umieść w blenderze i dodaj taką samą objętość zimnej wody (jedna szklanka namoczonej soi = jedna szklanka wody).
- Całość porządnie zmiksuj.
- Zmiksowaną mieszankę umieść w garnku i dodaj litr wody.
- Całość zagotuj mieszając (uważaj mleka roślinne szybciej zaczynają kipieć).
- Gdy lekko przestygnie, przecedź mleko przez sito lub gazę.
- Pozostałość usuń.
- Mleko wytrzymuje w lodówce do 3 dni.