Mleko sojowe

Każdy o mleku sojowym słyszał. Ale nie każdy wie, że bez większych problemów, można je przygotować samemu w domu. Domowe mleko sojowe ma wiele zalet: jest zdecydowanie tańsze, wiemy co w nim jest (nie ma zbędnych dodatków jak sól, cukier, benzoesany i inne badziewia) i  jest zdecydowanie smaczniejsze.

Może samego nie ma co pić, ale jako kakao, baza do ciast i chlebów, czy element koktajli, kaszek śniadaniowych czy deserów spełnia swoją rolę w 100%. Nic tylko lecieć po soję, namoczyć i drugiego dnia zabrać się za „mleczarski” biznes.

mleko sojowe
mleko sojowe

 

Składniki
Czas przygotowania: 40 minut + kilka godzin moczenia
  • 200 g soi suchej
  • woda

Przygotowanie
  1. Soję namocz w wodzie i odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc).
  2. Namoczoną soję dokładnie wypłucz.
  3. Soję umieść w blenderze i dodaj taką samą objętość zimnej wody (jedna szklanka namoczonej soi = jedna szklanka wody).
  4. Całość porządnie zmiksuj.
  5. Zmiksowaną mieszankę umieść w garnku i dodaj litr wody.
  6. Całość zagotuj mieszając (uważaj mleka roślinne szybciej zaczynają kipieć).
  7. Gdy lekko przestygnie, przecedź mleko przez sito lub gazę.
  8. Pozostałość usuń.
  9. Mleko wytrzymuje w lodówce do 3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 3 = trzy

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>