Mchali z buraków

Na koniec kuchni rosyjskiej mchali z buraków, czyli taka swego rodzaju sałatka z buraka, czosnku, pietruszki i orzechów włoskich. Niby rzecz prosta, ale czasem ma się ochotę nie utrudniać, tak trochę odpocząć, ale i smacznie zjeść, i mchali jest wtedy idealne.

No ale w tygodniu rosyjskim nie mogło zabraknąć pewnych przekłamań. Czytając o kuchni rosyjskiej natknęłam się na mchali, a że przepis prosty i lekki, a do tego pomysłowy i ciekawy, stwierdziłam, że warto zrobić. Mchali z buraków przygotowane, zdjęcia zrobione, wrzucam. No ale tak mnie coś natchnęło, poczytam jeszcze. No i się okazało, że mchali z buraków to gruzińska przystawka. Widocznie Rosja nie tylko do terenów, ale i przepisów rości sobie prawa.

Jednak, niech kuchnia będzie otwarta, międzynarodowa, a mchali z buraków sałatką, a nie kością niezgody, toteż niech zostanie.

Mchali z buraków

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina dla buraków
  • 3 buraki
  • 4 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Przygotowanie
  1. Buraki wyszoruj, zawiń w folię i upiecz w piekarniku, około 150°C przez godzinę.
  2. Czosnek pokrój na cienkie talarki.
  3. Natkę posiekaj.
  4. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Gdy buraki ostygną, zetrzyj je na grubych oczkach.
  6. Teraz połącz wszystko w całość.
  7. Najlepiej smakuje następnego dnia, schłodzona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + = 15

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>