Marynowany imbir

Wiadomo, że jestem trochę nienormalna jeżeli chodzi o czytanie etykiet i składów różnych rzeczy, dlatego często szykuję swoje przetwory i dodatki. Tym razem padło na dodatki do sushi i dań kuchni japońskiej, a mianowicie na marynowany imbir. Sklepowy imbir jest pełen chemii, czego absolutnie nie jestem w stanie zrozumieć, skoro oryginalnie wytwarza się go z imbiru, octu i cukru, które są naturalnymi konserwantami. Postanowiłam przygotować swój marynowany imbir. Zajęło mi to 20 minut, a moja satysfakcja nie znała granic. Do tego przygotowaliśmy wegańskie rolki i kolacja była gotowa :).

Podstawowych wersji imbiru są dwie: różowy i naturalny. Ja postawiłam na różową, dodając do imbiru odrobinę soku z buraka.

imbir marynowany
Imbir marynowany

 

wegańskie japońskie rollsy
wegańskie japońskie rollsy

 

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 300 g imbiru świeżego
  • 300 ml octu ryżowego
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
opcjonalnie:
  • 1 łyżeczka soku z buraka

Przygotowanie
  1. Imbir obierz za pomocą łyżeczki.
  2. Za pomocą obieraczki do warzyw lub cienkiej tarki zetrzyj go w plastry.
  3. Ocet umieść z garnku z sola i cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
  4. Ewentualnie dodaj sok z buraka.
  5. Imbir umieść w słoiczku i zalej go przygotowana zalewą.
  6. Zakręć słoik i umieść w lodówce. Następnego dnia powinien być gotowy do spożycia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>